Ambasadori jasni: Abazoviću “Temeljni ugovor” važniji od EU 1Foto: Antena M

Ambasadori država Evropske unije saopštili su crnogorskom premijeru premijeru Dritanu Abazoviću da nema njihovu podršku za nametanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkovom kao prioritetnog pitanja Vlade Crne Gore, prenosi Antena M.

Tokom dvosatnog sastanka u podgoričkom hotelu “Hilton”, navodi portal iz svojih izvora, zapadne diplomate jednoglasno su i nedvosmisleno zatražili od premijera Abazovića da se “Vlada fokusira na rešavanje pitanja od kojih zavisi evropska budućnost Crne Gore”.

Čak osam ambasadora javilo se za reč i svi su, od kojih neki veoma oštro, kritikovali premijerovo insistiranje na usvajanju Temeljnog ugovora sa SPC, iako je očigledno da ta tema deli ne samo Vladu, nego i crnogorsku političku scenu i društvo.

Za četvrtak veče predviđen je veliki građanski protest ispred Vlade CG

Niko od evropskih ambasadora nije pokazao razumevanje za Abazovićevo objašnjenje da je usvajanje Temeljnog ugovora uslov da Demokratki frontr podrži izbor nedostajućih članova pravosudnih institucija.

Naprotiv, prema pouzdanim izvorima Antene M, premijeru je rečeno da nema potrebe za podrškom 54 poslanika, jer je Venecijanska komisija na stanovištu da je tropetinska većina (49 poslanika) apsolutno dovoljna.

Za tu kvalifikovanu većinu, uz poslanike partija koje čine ili podržavaju manjinsku vladu, dovoljna su tri glasa opozicione SD.

Partija Damira Šehovića (SD), bez dileme, podržaće u Skpštini sve odluke koje znače deblokadu i ubrzanja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Ambasadori su, prema našim saznanjima, oštro zamerili Abazoviću i zbog zadržavanja kadra Demokratskog fronta u javnim preduzećima i ustanovama, ali se on nije ni osvrnuo na tu primedbu. Na kraju sastanka, koji je tumači se bio frustrirajući za premijera, Abazović je pokazao krajnje netipičnu, osornu reakcijom prema ekipi Gradske TV”.

Ambasadorka Češke (koja je 1. jula preuzela predsedavanje EU od Francuske) Janine Hrebičkova u izjavi za Gradsku TV kazala je da temeljni ugovro nije prioritet “zato što prioritet za EU, za predsedništvo i za sve države članice i institucije Evropske unije jeste da Vlada Crne Gore, ministarstva Crne Gore, društvo, sve institucije Crne Gore, se opredele i aktivno rade da bi napravili reforme koje su potrebne za ubrzavanje članstva Crne Gore”.

Umesto reformi na kojima insistira Brisel, pre svega u sektoru pravosuđa, Abazović je od starta nametnuo teme za koje interes pokazuje Beograd

Francuski ambasador Kristijan Timonije naglašava da Evropska unija od Crne Gore očekuje konkretne korake. “Prioritet su reforme u pravosuđu, dok su Otvoreni Balkan i ugovor sa SPC unutrašnja pitanja i tako ih treba tretirati”.

Sagovornici Antene M svedoče da su ambasadori bili zatečeni nepopustljivošću Abazovića i njegovim insistiranjem na odluci da već u petak Vlada usvoji temeljni ugovor.

„Premijer kojem se ukazuje realna šansa da uđe u istoriju kao onaj koji je uveo Crnu Goru u Evropsku uniju, rizikuje da ta šansa ode u nepovrat, a njegova vlada padne zbog ugovora sa SPC.  Mislim da je svim ambasadorima danas postalo konačno jasno o čemu se tu radi.

I ko stoji iza svega i s kojim ciljem”, kaže sagovornik Antene M, blizak nekolicini ambasadora koji su bili akteri jučerašnjeg sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Sednica Vlade na kojoj Abazović planira glasanje o predlogu Temeljnog ugovora sa SPC planirana je za petak.

Za četvrtak veče, piše Antena M, predviđen je veliki građanski protest, ispred Vlade CG, zbog tog ugovora, jer se njime dramatično narušavaju državni i nacionalni interesi i krši Ustav Crne Gore.

Ukoliko Vlada usvoji tekst ugovora SDP je najavila da će pokrenuti interpelaciju o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore.

Pad Vlade ili vanredni izbori praktično će onemogućiti da Crna Gora ispuni zahteve Brisela, deblokira pregovarački proces i stane na “brzu traku” prema članstvu u EU. Upravo to je, smatraju brojni analitičari, zadatak koji je Dritan Abazović dobio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Manjinska vlada je formirana sa prioritetnim zadatkom da ispuni evropsku agendu. Umesto reformi na kojima insistira Brisel, pre svega u sektoru pravosuđa, Abazović je od starta nametnuo teme za koje interes pokazuje Beograd: ugovor sa SPC, Otvoreni Balkan i popis stanovništva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.