Azra Zornić: Plenković obmanuo Evropski parlament, snažno ćemo podupirati izbacivanje Hrvatske iz EU 1Foto: snapshot

Sve što Visoki predstavnik radi u Bosni i Hercegovini je orkestrirano iz Zagreba, preko Brisela do Bijele kuće, kaže u razgovoru za Danas Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je 2014. doneo presudu u njenu korist, ali ta obavezujuća presuda još nije implementirana.

Planove Milošević – Tuđman i nakon 30 godina, dodaje Zornić, pokušavaju Plenković – Vučić realizovati na način da dezavuišu i obmanjuju kako domaću tako i svetsku javnost.

Pojašnjava da „bezočnim lažima i obmanama Plenković i njegovi evropski parlamentarci ubjeđuju Europu i svijet kako je Hrvatski narod u BiH ugrožen i majoriziran, pri tome prikrivajući istinu da su od kraja rata pa do danas ministri finansija i pravde isključivo Hrvati“.

Može se, ističe, napraviti decidna analiza kojom se dokazuje da Hrvati zauzimaju duplo više mandata u izvršnjoj i zakonodavnoj vlasti nego što ih to stvarno spada, a sve to, kaže, zahvaljujući koaliciji HDZ-SDA (koje su sestrinske stranke).

Na naše pitanje šta radi Ustavni sud, Zornić ukazuje da je taj sud izgubio kredibilitet te da se zna kako i na koji način.

Planove Milošević – Tuđman i nakon 30 godina pokušavaju Plenković – Vučić realizovati na način da dezavuišu i obmanjuju kako domaću tako i svjetsku javnost

„Ako bude trebalo izaći ćemo sa konkretnim detaljima i imenima, donošenja odluke u predmetu ‘Ljubić’ (i tu znamo ko je sastavio tu apelaciju jer Božo Ljubić nema potrebno znanje za tako nešto).

Koristeći tu odluku donesenu po njegovom nalogu Plenković je obmanuo Europski parlament i zbog velikohrvatske političke agresije na Bosnu i Hercegovinu moramo pronaći pravi put i način da se stavi na glasanje prijedlog o izbacivanju Hrvatske iz Europske unije“.

Naša sagovornica naglašava da će građani BiH u narednom periodu usmeriti svoje delovanje po tom pitanju i „snažno podupirati izbacivanje Hrvatske iz EU, a dokaza za takvo što ima na pretek (dovoljne su i same izjave Milanovića, Plenkovića, Zovko….)“.

Dok Brisel i Visoki predstavnik uz podršku američke i britanske ambasade potenciraju provedbu presude Ljubić, odluke Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura se stavljaju u drugi plan, ističe Zornić.

„Prema Konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i međunarodnom pravu presude Zornić, Sejdić-Finci, Pilav, Šlaku i Pudarić imaju primat nad tom iznuđenom i isforsiranom Odlukom u predmetu Ljubić koja je uzgred budi rečeno donesena mnogo godina poslije ovih pet presuda.

Dakle ovim postupkom kompletna međunarodna zajednica zapravo derogira Europski sud za ljudska prava i njegove presude“, pojašnjava naša sagovornica.

Povodom jučerašnje odluke koju je Visoki predstavnik nametnuo, Zornić ukazuje da dolazimo do konstatacije da se radi o „minornom dijelu (Integrity package) čija primjena u praksi ne znači ništa za građane Bosne i Hercegovine, jer je tendenciozno izbjegao da nametne elektronsko glasanje, elektronski nadzor na biračkim mjestima i sve ostale mjere koje bi spriječile manipulacije i krađu glasova“.

Dodaje da je ovaj pokušaj zamajavanja javnosti imao za cilj da osujeti građane u njihovoj borbi za građanski ustav.

„Ali, mi građani smo odavno izgubili povjerenje u ovog Visokog predstavnika koji je urušio ugled te institucije. S velikom pažnjom pratimo svaki njegov korak i nećemo mu dozvoliti da nametne izmjene Ustava FBiH jer zato nema ni ingerencije i time bi izašao iz okvira ovlasti koje mu daje Anex 10, a ni Izbornog zakona koji je direktno vezan za taj Ustav.

Nećemo dozvoliti ni Visokom predstavniku pa ni cijelom svijetu da nametne vladavinu manjine nad većinom.

Naš moto je jedan čovjek – jedan glas, BiH jedna izborna jedinica, svi građani na teritoriji cijele BiH moraju imati jednako pravo glasa i mogućnost da biraju i budu birani.

Za tu ideju mi smo spremni, ako treba, i svoje živote dati jer je BiH naša domovina, mi rezervne nemamo a i ne treba nam“.

Visoki predstavnik tendenciozno izbjegao da nametne elektronsko glasanje, elektronski nadzor na biračkim mjestima i sve ostale mjere koje bi spriječile manipulacije i krađu glasova. To je pokušaj zamajavanja javnosti koji je imao za cilj da osujeti građane u njihovoj borbi za građanski ustav

Zornić upućuje da se u prilog njihovim tvrdnjama oglasila ugledna Jevrejska telegrafska agencija, koja se bavi informisanjem o vestima bitnim za jevrejski narod a koja je, navodi, objavila članak kako je u BiH Jevrejima ograničen pristup pozicijama vlasti i da postoji pretnja o produbljivanju podela.

“Kao posebno zabrinute, (Bernard) Klein ističe malu jevrejsku zajednicu u državi, čiji se lideri više od decenije bore protiv nejednakosti u državnom izbornom sistemu te da bi izmjene bile nametnute svega par dana prije izbora u oktobru.

Dalje se u tekstu opisuje uloga OHR-a, visokog predstavnika Kristijana Šmita, koga je uporedio sa kolonijalnim upravnikom ili srednjovjekovnim vicekraljem”.

I iz Helinške komisije Kongresa SAD, koja promoviše ljudska prava, vojnu sigurnost i ekonomsku saradnju u 57 zemalja Evrope, Evroazije i Severne Amerike istupili su, ukazuje Zornić, protiv namere OHR-a da nametne izmene Ustava FBiH i Izbornog zakona koje se odnose na popunjavanje Doma naroda FBiH.

“Ove promene efektivno idu samo u korist vodećoj etnički baziranoj političkoj stranci među bosanskim Hrvatima i dodatno učvršćuju podele po etničkoj pripadnosti u bosanskoj politici u celini”, navodi se u njihovom saopštenju od srede.

Iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, koji su, kaže, i proteklih meseci upozoravali javnost da bi Šmitovo donošenje svih izmena Izbornog zakona BiH proizvelo diskriminaciju, nove etničke podele i ispunjavanje želja pojedinih političkih subjekata na izborima, nakon jučerašnje odluke Visokog predstavnika ističu da je donošenje samo dela odluka rezultat otpora građanskih struja u BiH, te apelanata koji su pred Evropskim sudom za ljudska prava dobili presude, navodi Zornić.

Bojan Šošić iz Kruga 99, dodaje, smatra da se jasno mora staviti do znanja da je nedopustivo donošenje izmena Izbornog zakona BiH u obliku u kojem se govori.

Takođe, naglašava Zornić, iz Transparensi BiH stižu najoštrije osude. Nametanje izmena Izbornog zakona, po njihovoj oceni, pa i samo „tehničkih“, samo dva meseca pre održavanja izbora predstavlja kršenje osnovnog principa da se propisi koji utiču na provođenje izbora ne menjaju nakon njihovog raspisivanja, već podrazumeva i potpuno isključenje demokratskih procedura, javne rasprave i učešća relevantnih institucija pri kreiranju ovako važnih rešenja za integritet izbornog procesa.

Pored toga, ukoliko se bude očekivala primena nametnutih izmena tokom tekućeg izbornog ciklusa, one mogu ozbiljno ugroziti sposobnost izborne administracije da ih provede, što može, izazivajući pravnu nesigurnosti, dovesti do dodatnih problema u provedbi izbora, stoji u njihovom saopštenju.

Razgovor za Danas Azra Zornić je zaključila izjavom koju je objavila juče na Tviteru kojom je replicirala na objavu politokologa Jasmina Mujanovića, da su sva događanja proteklih dana prekretnica u posleratnoj istoriji Bosne i Hercegovine:“Apsolutno mu ne vjerujemo, jer on je podli gad i čeka trenutak da nametne političke izmjene Izbornog zakona prije izbora ili odmah nakon izbora po želji HDZ-a. Ostajemo budni i spremni za akciju u svakom trenutku“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari