Banožić nakon Milanovićevog odbijanja: o obuci Ukrajinaca će odlučiti Sabor 1Foto: EPA-EFE/Tamas Vasvari HUNGARY OUT

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić rekao je danas da će vlada od Sabora tražiti da odluči o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, nakon što je tu ideju odbacio predsednik države Zoran Milanović.

Banožić veruje da za to postoji dvotrećinska većina u parlamentu, no nije precizirao u kojm se roku odluka mora doneti.

Takođe nije konkretno rekao za šta bi se obučavali ukrajinski vojnici, prenosi agencija Hina.

Milanović je ranije danas odbio da razmotri Banožićev dopis u kome se tražila njegova saglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriji Hrvatske. Predsednik, koji se više puta tome jasno usprotivio, svoj najnoviji potez obrazložio je proceduralnim razlozima, tvrdeći da Banožićev zahtev nije u skladu s ustavom.

„Ne vidim nijedan razlog zašto je predsednik to odbacio. Ovo je izbegavanje jasnih stavova, jesi li za nešto ili nisi“, izjavio je Banožić novinarima.

„Što se mene tiče procedura može ići dalje – na vladu, Sabor i to je to“, rekao je ministar nakon sastanka vladajuće koalicije.

Banožić kaže da je siguran u dvotrećinsku većinu, u saborske zastupnike koji „duboko osećaju ono što se događa u Ukrajini i u Evropi i u ono što može ugroziti Evropu i celi svet, naglasivši da „tom pravcu treba da donose odluke“.

No ministar odbrane nije rekao kako bi obuka konkretno trebalo da izgleda. „O tome ćemo još razgovarati na telima vlade“, izjavio je.

On je izrazio nadu da će Sabor odluku doneti što pre, jer je situacija u Ukrajini svakim danom sve ozbiljnija. „Koliko god se mi nadali da će to stati, vidimo da se u Rusiji sprovode mobilizacije, treninzi. Moramo pomoći Ukrajini, dobro se sećamo kako je bilo nama“, rekao je Banožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.