BiH posle više od dve godine dobila budžet, plate izabranim zvaničnicima povećane za 250 evra 1Foto: Shutterstock

Posle više od dve godine Bosna i Hercegovina je dobila budžet, zbog kojeg je javnost poslednjih dana negodovala, jer se njima povećavaju plate izabranim zvaničnicima za 500 konvertibilnih maraka (oko 250 evra).

Budžet i Zakon o finansiranju institucija BiH prvo je usvojen u Predstavničkom domu parlamenta BiH, a danas je potvrđen u državnom Domu naroda.

Njime se predviđa i povećanje plata vojnicima, policajcima, kao i državnim službenicima, ali je ono u proseku mnogo manje od povećanja poslanicima i izabranim zvaničnicima.

„Za“ je bilo osam delegata, protiv dva, dok se jedan delegat suzdržao od glasanja.

I u Predstavničkom domu i u Domu naroda budžet su podržali predstavnici vladajućih stranaka, SDA, HDZ BiH i SNSD-a.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i Zlatko Miletić su tokom rasprave ocenili da su protiv usvajanja predloženog, navodeći da predlog „nemoralan“ i da ga je potrebno vratiti Savetu ministara BiH na doradu.

„Da date nekoj higijeničarki 50 KM (oko 25 evra), a sebi da date 500 (250 evra), to stvarno nije normalno“, rekomentirao je delegat Zlatko Miletić.

Delegat Mladen Bosić (SDS) istakao je da se budžetskim stavkama javnosti poručuje šta je zapravo važno.

„Skoro 99 odsto ljudi nema koristi u ovim našim raspravama. Imaju koristi od smanjenja akciza i PDV-a. Igramo igre koje smo igrali stotinu puta. Pokušajte što pre u javnosti ispraviti sliku koju ste stvorili o parlamentu, jer mi se čini će sve ovo kako ide imati mnogo više negativnih posledica, ne samo na izbore, već na to kako kao društvo idemo niz brdo“, kazao je Bosić.

Bosić, koji je u Klubu delegata srpskog naroda suzdržao se od glasanja, dok su Nikola Špirić i Lazar Prodanović, delegati SNSD-a, glasali za budžet.

Za usvajanje budžeta glasali su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Kluba bošnjačkog naroda, dok je Denis Bećirović glasao protiv.

Iz Kluba hrvatskog naroda za usvajanje Zakona o budžetu institucija BiH glasali su Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, dok je delegat Zlatko Miletić bio protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.