Borisu Dežuloviću nagrada za Novinara godine 1Foto: Fonet/ TV FoNet

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je danas Borisu Dežuloviću dodelilo nagradu za Novinara godine.

Dežulović je izjavio da nije očekivao to priznanje, jer je u glavnom gradu Hrvatske samo u prolazu, pošto je danas bio na sudu u Splitu, a sutra ima zakazano pojavljivanje na sudu u Zagrebu.

Još jedno ročište i to bi otprilike bilo to što se tiče hrvatskog novinarstva, a stignemo u pauzama podeliti i nagrade, rekao je Dežulović.

U obrazloženju nagrade se navodi da je Dežulović tokom 35 godina bavljenja novinarstvom uvek imao svoj stav: jasan, dorečen, argumentovan i angažovan.

Upravo je pojam angažovanog novinarstva Dežulović 2021. godine protegnuo do neslućenih granica.

Njegova kolumna na portalu N1 o devastaciji ljupke dalmatinske uvale Vruja, pored Brela, dobila je neočekivanu ekstenziju u obliku pokreta masovnog građanskog otpora otimačini zajedničkog dobra od beskrupuloznog moćnika Stipe Latkovića, koji ima podršku najviših državnih funkcionera, saopštilo je HND.

Dodaje se da je nekoliko meseci kasnije Dežulović komentarom “Jebo vas Vukovar” pokušao da učini nemoguće, da grad pretvoren u mauzolej vrati njegovim živim stanovnicima, a državu usmeri na kolosek normalnosti.

Dobitnik nagrade za životno delo je HND dodelilo Marinku Čuliću, navodi Jutarnji list.

U obrazloženju se konstatuje da su među Čulićevim stalnim tematskim preokupacijama hrvatsko-srpski odnosi, politika Zagreba prema Bosni i Hercegovini, odustajanje Socijaldemokratske partije od socijaldemokratije, demontaža socijalne države, porast nejednakosti u Hrvatskoj i svetu, manjak političke vizije političara, čime se stvara “paklena formula besperspektivnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.