Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović 1Foto: N1

Velika Britanija je danas sankcionisala Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD i predsednicu entiteta RS Željku Cvijanović, prenosi Asošijeted pres.

Kako je obrazloženo, oni se kažnjavaju zbog „rušenja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“.

Sankcije, koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, prve su koje je Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo pod režimom sankcija za Bosnu i Hercegovinu, prenosi AP.

“Ohrabreni ruskim podrivanjem međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, ove osobe su iskoristile svoje pozicije da se zalažu za de fakto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine što je u direktnoj suprotnosti sa ustavom zemlje“, navodi kancelarija za međunarodni razvoj i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva“.

Na sajtu britanske vlade piše da su Dodik i Cvijanović sankcionisani ”zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine”. Britanija je, piše, uverena da njih dvoje namerno podrivaju teško postignut mir u Bosni i Hercegovini

Podsećaju da je Dodik pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći “razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida”.

U međuvremenu, u oktobru 2021. Željka Cvijanović je “iskoristila svoju funkciju da podnese zakone u Republici Srpskoj kojima se nastoje preneti državne nadležnosti na entitetski nivo. “Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici”.

Radeći u koordinaciji sa SAD i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras se nada da će “današnje saopštenje podstaći druge nacije da primene slične restriktivne mere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizujuće i opasno ponašanje”.

“Dvoje političara namerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Podstaknuti Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i bezbednost širom Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost. Postupci i retorika Dodika i Cvijanovićeve prete da ponište 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopaju Opšti okvirni sporazum za mir (Dejtonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995”, navela je Tras.

Povodom današnje objave sankcija Dodiku i Cvijanovićevoj obratio se javnosti i britanski ambasador u BiH Met Fild.

 

U prvoj reakciji Milorad Dodik je kazao da „ga zabole“ za sankcije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.