Crna Gora na samitu Otvoreni Balkan kao posmatrač - oprečni stavovi vlasti o inicijativi 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Crna Gora će učestvovati u svojstvu posmatrača na samitu inicijative „Otvoreni Balkan“ koji danas počinje u Ohridu, jer se deo vlasti i javnosti protivi toj inicijativi koju su pre tri godine pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Skupu u Ohridu prisustvovće crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je načelno podržava i smatra da se „može iskoristiti kao sredstvo za bržu integraciju u Evropsku uniju (EU)“.

Njegov kolega u Vladi, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, smatra da bi inicijativa „mogla da bude korisna za privredu i biznis“, ali ukazuje da Vlada nije upoznata sa detaljima te inicijative.

Deo vlasti i javnosti u Crnoj Gori protivi se „Otvorenom Balkanu“ i ocenjuje da bi eventualni ulazak u taj okvir za Crnu Goru značilo korak unazad u procesu integracija, imajući u vidu da je najdalje odmakla ka članstvu u EU.

Zbog toga se inicijativa Srbije, Albanije i Severne Makedonije, doživljava kao alternativa za one zemlje Zapadnog Balkana koje u narednom periodu ne mogu postati članice EU.

Abazović samitu u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača i nema mandat da preuzima bilo kakve obaveze u ime države, saopštili su ranije članovi vlade iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Ministar odbrane i lider SDP-a Raško Konjević je upozorio da bi preuzimanje bilo kakvih obaveza „značilo destabilizaciju vlade“ i da „uključivanje u bilo kakve regionalne inicijative mora da bude plod dijaloga“.

Ministar ekonomije Goran Đurović je saopštio da će vlada odluku o eventualnom pristupanju Crne Gore inicijativi doneti isključivo u odnosu na to da li ona stimuliše proces integracija države u EU.

Regionalnu inicijativu „Otvoreni Balkan“ podržavaju Srbija, Albanija i Severna Makedonija, čiji su zvaničnici pokrenuli projekat u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi. Kosovo i BiH ne podržavaju tu inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.