Crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici 1Skupština Crne Gore Foto/ : (Foto: Screenshot/Youtube/Skupština CG/RTCG

Crnogorski parlament usvojio je Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici, a za tekst je glasalo 40 poslanika, tri protiv i 28 uzdržanih.

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su 27. jula raspravu o Predlogu „Rezolucije o genocidu u Pivi i Velici“ koju je predložila opoziciona Demokratska Crna Gora.

U obrazloženju rezolucije se navodi da je „prema nepobitnim dokazima, u Pivi u junu 1943. godine ubijeno 1.290 civila, među kojima 550 dece, a u Velici godinu kasnije, 550 civila, uključujući decu i stara lica“.

Prema istorijskim podacima, zločine nad pravoslavnim stanovnicima Pive i Velike počinili su pripadnici folksdojčerske jedinice „Princ Eugen“ i divizija „Handžar“ i „Skenderbeg“, čiji su članovi bili domaći kolaboracionisti sa područja BiH, Hrvatske i Albanije, Kosova i Crne Gore.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica je tokom rasprave kazao da je odgovornost isključivo individualna.

Piva i Velika su, naglasio je Koprivica, prošle kroz stradanje i raspeće, a Rezolucija je obaveza države da se to nikada ne ponovi. Mišljenja je i da se ovi zločini trebaju naći u udžbenicima.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Dragutin Papović kazao je da zvanični podaci pokazuju da su italijanski okupatori, odnosno fašisti ubili i u logorima usmrtili 40.446 osoba iz Crne Gore.

„Zločin u Pivi se desio u junu 1943. godine tokom operacije Švarc, poznatije kao bitka na Sutjesci kada su okupacione slie angažovale oko 127.000 vojnika od čega 67.000 Njemaca, 43.000 Italijana, 2.000 Bugara i oko 15.000 kvislinga. Njihov zadatak je bio da u kanjonima Pive, Tare i Sutjeske unište glavninu snaga Narodne vojske Jugoslavije, odnosne partizanske odrede“, naveo je Papović.

Naređeno je, dodaje, da se uništi sve što može biti pomoć Partizanima, uključujući i civilno stanovništvo.

Zatim je kazao da je do zločina u selu Velika došlo u toku Andrijevičke operacije.

„Nemačke snage su preko Čakora upale u Veliku i izvršile masakr nad civilima 28. jula 1944. godine. U Velici je ubijeno oko 580 civila“, kazao je Papović.

Dodao je da nije tačno da niko nije odgovarao za ove zločine, ističući da je glavnom organizatoru operacije suđeno u Nirnberškom procesu, te da je on osuđen na smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.