Demokrate odbile Abazovićevu ponudu o rekonstrukciji Vlade Crne Gore 1foto (BETAPHOTO/Vlada Crne Gore)

Inicijativa za rekonstrukciju vlade koju je večeras ponudio crnogorski premijer Dritan Abazović partijama pobednicama izbora 2020 godine, za sada nema podršku većine u Skupštini, proizilazi iz stava Demokrata, partije čiji glasovi odlučuju.

Poslanik Demokarata Momo Koprivica u nastavku rasprave o poverenju Vladi, ocenio je da je inicijativa o rekonstrukciji, koju je večeras ponudilo devet poslanika koalicije okupljenje oko Abazovićeve Ure i Socijalistične narodne partije (SNP), „pamflet“ u kojem nema „ništa novo i konkretno“.

Demokratski front (DF) je najavio podršku inicijativi razrađenoj i ponuđenoj tokom višesatne pauze sednice Skupštine na kojoj se razmatra predlog o nepoverenju Abazovićevoj Vladi.

Inicijativu o rekonstrukciji vlade potpisalo je devet poslanika Abazovićeve koalicije okupljenje oko Ure i SNP, članice manjinske Vlade.

Učešće u rekonstruisanoj Vladi inicijatori su ponudili svim političkim partijama u Skupštini, osim predlagačima današnje rasprave o poverenju Vladi.

Smenu Vlade zbog potpisvanja Temeljnog ugovora i „blokade evropskih integracija“ inicirali su Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Liberalna partija (LP) i Demokratska unija Albanaca (DUA).

Borba protiv kriminala i korupcije, reforme i priprema izbora, zajedničko rešenje oko imenovanja u pravosuđu, neki su od principa koju su ponudili Ura i SNP.

„Vlada ostaje posvećena evropskom kursu i regionalnoj saradnji i izražava spremnost da stavi moratorijum na sva identitetska pitanja koja dele društvo“, dodaje se u predlogu.

Skupština je nastavila raspravu o nepoverenju o ishod glasanja je i posle višesatne rasprave neizvestan, jer je glas za pad vlade najavilo 40 od 81 poslanika Skupštine.

Demokrate, od kojih bi mogao da zavisi ishod glasanja o nepoverenju, saopštile su da će odlučiti po okončanju rasprave.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica u nastavku sednice kazao je da ta partija „neće ulaziti u bilo kakve kombinacije sa DPS-om u vezi sa vršenjem vlasti“.

On je, međutim rekao da su Demokrate spremne na formiranje Vlade sastavljene od partija pobednica izbora 2020. godine iza koje bi stao 41 poslanik.

Naveo je da u slučaju da se večaras izglasa nepoverenje Vladi, ona nastavja rad u tehničkom mandatu do izbora nove.

Za slučaj da Skupština večeras ne izglasa nepoverenje Vladi, parlament će o tome raspravljati za 15 dana, na sednici 2. septembra. Tu inicijativu su podnele partije pobednice izbora 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.