Direktor dobojske bolnice priznao krivicu za nabavku opreme tokom epidemije, dobio deset meseci zatvora 1Foto: Pixabay/succo

Mladen Gajić, direktor bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju, osuđen je na deset meseci zatvora u banjalučkom Okružnom sudu, zbog nesavesnog rada u vezi sa nabavkom medicinske opreme tokom pandemije virusa korona.

Kako Nezavisne prenose, Gajić je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice.

Sud je utvrdio da ima dovoljno doklaza da je optuženi počinio nesavestan rad u službi. „Optuženi je isplatio odštetu pričinjenu krivičnim delom i prema zakonu kazna se može ublažiti kada optuženi nadoknadi štetu. Optuženi je neosuđivan i s obzirom da je otklonio štetnu posledicu pričinjenu krivičnim delom sud smaktra da je kazna od 10 mjeseci adekvatna i postići će se svrha kažnjavanja“, kazao je sudija Blagoje Dragosavljević.

Republička tužiteljka Sanja Tadić Stojisavljević, obrazlažući sporazum, rekla je da je kazna adekvatna težini krivičnog dela i okolnostima pod kojima je delo počinjeno.

Kako je navela optuženi je isplatio štetu pričinjenim krivičnim djelom i od početka je sarađivao sa tužilaštvom.

„U ovakvim okolnostima zakon predviđa ublažavanje kazne do tri meseca, a optuženom je ona ublažena za dva. Smatramo da će se postići svrha kažnjavanja“, rekla je tužiteljka

Kako je navela u početku je vođena istraga za zloupotrebu službenog položaja, ali prikupljeni dokazi su pokazali da se radi o nesavesnom radu i istraga je pokazala da u ovom slučaju nije počinjeno koruptivno krivično delo.

Gajić je presudom obavezan da plati sudske troškove od 500 KM, kao i sudski paušal od isto toliko novca.

Sudija Dragosavljević kazao je da je Pravobranilaštvo Repulike Srpske povuklo zahtev za nadoknadu štete u ovom slučaju, jer je optuženi to već izmirio i platio 82.320 KM odštete.

Gajića je tužilaštvo teretilo da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za JU „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obaveštenja o nabavci, ukupne vrednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Prema optužnici, svesnim kršenjem zakona i drugih propisa i propuštanjem nadzora, koji se ogleda u tome da je umesto ugovorene medicinske isporučena nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM.

Radi se o razlici između nabavne i krajnje prodajne cene opreme.

Gajić je ugovor o nabavci zaštitnih odijela i maski zaključio sa agencijom “Travel for fan” d.o.o Banjaluka, koja nije ispunjavala kvalifikacione uslove za učešće u predmetnoj nabavci, jer se radi o putničkoj agenciji.

Tako su umesto zaštitnih odijela bolnici isporučena ona bez deklaracije i adekvatne zaštite, a  umesto profesionalnih zaštitnih naočara, naočare za varenje.

Gajić je uhapšen u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 6. oktobra 2021. godine, u sklopu istrage o takozvanim “korona ugovorima”, a u okviru istrage uhapšen je bio i direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, kao i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, te još nekoliko lica, zbog sumnje da su počinili krivična dela u procesima nabavki tokom trajanja pandemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.