Direktor za informatičku bezbednost Crne Gore: U sajber napad uloženo i do 2,5 miliona dolara 1Vlada Crne Gorre, arhiva Izvor: gov.me

Crna Gora je od 20. avgusta izložena najvećem napadu na informacioni sistem, koji i dalje traje, izjavio je danas ministar javne uprave Maraš Dukaj, a direktor direktorata za informatičku bezbednost Dušan Polović naveo je da je u sajber napad uloženo od 100.000 do 2,5 miliona dolara.

Dukaj je na konferenciji za novinare saopštio da Crna Gora ima ogromnu podršku partnera u borbi sa sajber napadom i zahvalio službama SAD, Britanije i Francuske, preneo je RTCG.

„Oni će se veoma brzo uključiti i pomoćiće nam što pre da izađeno iz ovog problema“, naveo je Dukaj i ponovio da su lični podaci građana sačuvani u svim aspektima – lični i bankovni. Saopštio je i da se radi na sanaciji i proceni štete.

„Sačuvan je sistem i sistem neće pretrpeti trajne posledice“, naveo je ministar i dodao da će se tek utvrditi ko stoji iza napada, kao i da je ogroman novac uložen u atak na sistem.

Navodeći da Ministarstvo ne može da utvrdi izvor napada, Dukaj je saopštio da nije bilo zahteva za otkup kompromitovanih podataka, a Agencija za nacionalnu bezbednost, kako je kazao, ima indikacije da ti napadi dolaze iz Rusije.

Direktor direktorata za informatičku bezbednost Dušan Polović kazao je da je zaraženo 150 stanica u desetak državnih institucija i da podaci u Ministarstva nisu trajno oštećeni.

„Zaražene stanice su udaljene sa mreže i sa njih su izuzeti hard diskovi na dalju forenziku“, naveo je Polović i saopštio da je prioritet puštanje u rad poreskog sistema, ali će to biti urađeno tek kada u potpunosti budu sigurni u bezednost.

On je kazao da iza ovih napada ne stoji individualac već se radi o, kako je istakao, brižljivo planiranom napadu, koji je i dobro finansijski pripremljen.

„Vrednost virusa kojim je napadnut informatički sistem na dark webu procenjuje se od 100.000 do dva i po miliona dolara“, kazao je Polović i naglasio da bi u ovom trenutku bilo kakvo ishitreno ili nekontrolisano puštanje servisa moglo uzrokovati ozbiljne posledice.

„Određeni broj radnih stanica, jeste kompromitovan”, poručio je Polović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.