Abazović: Sajber napadi ozbiljni i politički motivisani, podaci građana bezbedni 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocenio je da su najnoviji sajber napadi na Vladine servere politički motivisani, rekavši da se radi o veoma ozbiljnim napadima, ali i da su lični podaci građana sigurni.

„Čisto da opet budem kao vidovnjak, radi se o napadu koji se desio par sati nakon što je izglasano nepoverenje Vladi. Kad sam govorio o destabilizaciji, sve što predvidim, sve se desi“, kazao je Abazović, a prenele Vijesti.

Rekao je da će danas u 14.30 zasedati Savet za informacionu bezbednost, koji vodi ministar javne uprave, te da će o svemu dobiti pisani izveštaj.

Crna Gora je od kasno sinoć izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, saopštio je pre toga ministar javne uprave u Vladi u tehničkom mandatu Maraš Dukaj, javila je Radio-televizija Crne Gore.

Prema njegovim rečima, primarna maeta je struktura državnih organa.

Maraš je istakao da su stručnjaci resora na čijem je čelu pravovremeno preduzeli odbrambene mere.

„Iako su trenutno iz bezbednosnih razloga određeni servisi privremeno isključeni, sigurnost naloga građana i privrednih subjekata ni njihovi podaci nisu ni na koji način ugroženi.

Crna Gora je o detaljima napada, „koji su umnogome nalik onima iz 2015. i 2016, informisala saveznike“, napisao je Dukaj na Tviteru.

Dok traju sajber napadi, izdavati račune u ‘offline’ režimu rada

Zakonom je definisano da u slučaju sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu i prekida rada fiskalnog servisa obveznik fiskalizacije izdaje račune u „offline“ režimu rada, saopštila je Uprava prihoda i carina, javila je još RTCG.

„Važno je istaći da su servisi i portali UPC bili nedostupni od jutros iz razloga onemogućavanja pristupa public DNS serverima u nadležnosti MJU. Dakle, svi portali i servisi iz gov.me domena od jutros nisu dostupni iz navedenog razloga“, saopšteno je iz UPC.

Kazali su da očekuju da će problem biti rešen do kraja dana.

„Što se tiče poreskih obveznika i obaveza u delu fiskalizacije računa, Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga jasno je definisano da u ovom slučaju obveznik fiskalizacije izdaje račune u offline režimu rada, što podrazumeva da kupac, odnosno korisnik usluge dobija račun sa svim elementima računa izuzev JIKR koda“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, nakon uspostavljanja rada fiskalnog servisa obveznik fiskalizacije dužan je sve račune izdate u „offline“ režimu naknadno da pošalje na fiskalni servis, a potrošač ima mogućnost skeniranjem QR koda da provjeri validnost fiskalizacije u svakom trenutku, te ukoliko račun nije fiskalizovan u roku od 48 sati da prijavi tu nepravilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.