Đukanović: Bez izbora nema legitimne Vlade, vreme je da se zaustavi propadanje države 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegova odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom, prenose crnogorski mediji.

Kao i do sada, kazao je, slediću Ustav Crne Gore. „Moja odluka da ne prihvatim nepotpunu kandidatu Lekića je u skladu sa Ustavom. Sada je sve na Skupštini“, kazao je Đukanović.

„Imam na umu da su pre izvesnog vremena uskratili legitimit izvršne vlasti. Danas je parlament u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da kao prethodnih m0esec dana da se bavi malim političkim igricama nekih političkih stranaka“, istakao je Đukanović.

Kazao je i da je predložio da sednica bude održana 30. septembra.

„Interes je da dobijemo kompetentu i odgovornu vladu koja brine o nacionalnim interesima zemlje. Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Crnoj Gori“, istakao je.

Upitan kakav je sledeći potez ako se ne skrati mandat, Đukanović kaže da ostavljaju mogućnost političkim subjektima da do 30. septembra bolje sagledaju što su nacionalni interesi.

„Svaki moj potez biće u skladu s Ustavom. Pored mene je tim kompetentnih pravnika koji mi neće dati da pogrešim ako se nađem u toj situaciji 30 septembra“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, savladivi su problemi u pogledu održivosti javnih finansija, jer su oni, kako je kazao, i dalje tu, a problem je u neodgovornom upravljanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.