Đukanović potpisao "zetske zakone", Zeta i zvanično opština 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Predsednik Milo Đukanović doneo je ukaze o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, te Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, objavljeno je u Službenom listu, kojima je Zeta postala opština. Skupština CG je tzv. „zetske zakone“, kojim se predviđa samostalnost Opštine Zeta, usvojila prošle sedmice.

Ovi zakoni, koje proglasio ukazom predsednik Đukanović, stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, javila je Radio-televizija Crne Gore.

U zakonu se navodi da Opština Zeta, sa sjedištem u Golubovcima, obuhvata Golubovce kao naselje gradskog karaktera i naselja: Balabani, Berislavci, Bijelo Polje, Bistrice, Vukovci, Vranjina, Gostilj, Goričani, Kurilo, Mojanovići, Ponari, Šušunju, Mahala, Mataguţi, Ljajkovići, Srpska, Botun, Mitrovići i druga naselja utvrđena posebnom odlukom te opštine.

Poslove lokalne uprave i lokalne službenike i nameštenike koji su vršili te poslove u organima lokalne uprave Opštine Golubovci kao opštine u okviru Glavnog grada preuzeće organi lokalne uprave Opštine Zeta, u roku od 30 dana od dana obrazovanja tih organa “u skladu sa članom 41 ovog zakona”.

“Do obrazovanja organa lokalne uprave Opštine Zeta, poslove iz njihove nadležnosti obavljaće organi lokalne uprave Opštine Golubovci kao opštine u okviru Glavnog grada. Do 30. juna 2023. godine, finansiranje Opštine Zeta vršiće se iz Budžeta Opštine Golubovci, kao opštine u okviru Glavnog grada, odnosno iz Budžeta Glavnog grada Podgorice. Kapitalni projekti na teritoriji Opštine Zeta, za koje su zaključeni ugovori o izvođenju radova do dana stupanja na snagu ovog zakona, finansiraće se iz Budžeta Glavnog grada Podgorice”, navodi se u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore.

Prava Crna Gora predala je 17. avgusta Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, koji su prethodnog dana usvojeni u Skupštini Crne Gore, a kojima Zeta postaje samostalna opština.

IIsto su najavili i z Demokratskog fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.