Dodik bez dvotrećinske većine Skupštine RS 1Foto: Printscreen/RTS

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije dobio dvotrećinsku podršku Skupštine RS, neophodnu za odbacivanje desetak odluka Predsedništva BiH, koje, po njemu, ugrožavaju vitalni nacionalni interes Srba.

Ovo je prvi put da Dodik nije dobio potrebnu podršku Skupštine RS, a sednica se pretvorila se u žestoku svađu vlasti i opozicije. Deo opozicije, poslanici iz SDS i PDP napustili su sednicu zbog Dodikovih reči koje su ocenili kao uvredljive. Za izglasavanje odbacivanja odluka Predsedništva, Dodiku je bila neophodna podrška dela opozicije.

Pre svađe sa opozicijom, Dodik je, u obraćanju poslanicima, poslao poruku i Bakiru Izetbegoviću, predsedavajućem Doma naroda Parlamenta BiH, zbog pisma koje je sa Denisom Zvizdićem uputio na stotine adresa u EU i SAD-u. „Kazali su da je u RS aparthejd. To je strašna uvreda RS i srpskom narodu“, rekao je Dodik.

„Kako razgovarati sa Izetbegovićem nakon ovoga?“, pitao se Dodik, koji je govorio i o susretu sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem dan ranije u Zagrebu i najavio susret sa Metju Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD u petak u Sarajevu.

Dodik je optužio opoziciju da mu ga lažno optužuju („Izmišljate o krađama i lopovlucima. Nemam nijednu presudu suda da sam kažnjen za bilo kakav kriminal osim za prekršaj zato što sam prebrzo vozio automobil“), ali i da mu napadaju porodicu.

„Oni se bore za svoj život. Ćerka koja ima četvoro dece drži u zakup restoran i plaća kiriju i već negativno ostvaruje prihode“, rekao je Dodik, dodajući da njegova ćerka uredno plaća poreze i da ništa nije dužna državi. „Niko nije zaposlen, moj sin nije zaposlen“, žalio se Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.