Dodik: BiH ni formalno ni suštinski nije uvela sankcije Rusiji 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmović/MO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da u Predsedništvu BiH, Savetu ministara i državnom parlamentu, ni formalno ni suštinski ne postoji odluka o uvođenju bilo koje vrste sankcija Rusiji.

Dodik je rekao da je Predsedništvo BiH jedino nadležno za spoljnu politiku zemlje, ali da je u Ministarstvu spoljnih poslova „očigledno nastavljena stara praksa“, iz vremena doskorašnje ministarke Bisere Turković, da se unilateralno, mimo Predsedništva, daju instrukcije predstavnicima BiH pri UN u vezi sa rezolucijama o ratu u Ukrajini.

On je naveo da je predsedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović bila protiv toga da predstavnici BiH pri UN podrže predlog rezolucije „Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini“, i da se u ime BiH prihvati status kosponzora tog dokumenta.

„Neko iz Ministarstva spoljnih poslova BiH dao je instrukcije koje nisu u skladu sa odlukama Predsedništva BiH. To je stara praksa koja će dovesti do raspada ovog sistema vlasti, ako ovako bude nastavljeno. Ovakvo ponašanje niko neće trpeti“, upozorio je Dodik.

On je rekao da je podneo krivičnu prijavu protiv ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja, koji je, kako je kazao, „neodgovorno podržao neke rezolucije“ protiv Rusije, iako za to nije imao ovlašćenja.

Da bi se izbegle polemike o tome da li je BiH uvela sanckije Rusiji ili ne, o tome treba pitati ruskog ambasadora u Sarajevu Igora Kalabuhova, naveo je Dodik.

Kalabuhov je ranije danas izjavio da su „BiH i Srbija prijateljske zemlje Rusije“ i da su „priče o pridruživanju sankcijama (EU) samo galama, jer nema nikakvih zvaničnih odluka“.

„Ta priča se koristi samo u propagandne svrhe“, kazao je Kalabuhov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.