Dodik: Komšić je pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope izneo lični stav, a ne stav BiH 1Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da obraćanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nije usaglašeno na Predsedništvu BiH i da ono ne odražava stav BiH, već lični Komšićev stav.

Dodik je Komšića nazvao „čovekom koji je uzurpirao i mesto na kojem se nalazi“.

On je za novinsku agenciju Srna rekao da Komšićevo obraćanje sadrži „niz neistina, paušalnih ocena i netačnih kvalifikacija“, kao i da je je u funkciji „zbunjivanja evropske i svetske javnosti“.

„Sam Dejtonski sporazum je rat u BiH okvalifikovao kao tragičan sukob, a Komšić je zaboravio da pomene da su sve anekse sporazuma potpisale i Republika Srpska i FBiH. Konstitutivnost naroda, protiv koje se Komšić konstantno zalaže, do Ustava BiH je i tako će ostati sve dok se u BiH ne dogovorimo drugačije“, istakao je Dodik.

On je ocenio da „ovakvi izleti člana Predsedništva, kojima je Komšić sklon, dodatno urušavaju i Ustav BiH, ali i poverenje koje je na minimumu u proteklih 26 godina“.

Komšić je u svom govoru naveo da su i danas prisutne politike iz 90-ih godina prošlog veka, koje su, kako je ocenio, dovele do rata u BiH, ali su „metod ratnog osvajanja zamenili političkim i diplomatskim sredstvima“.

On je naveo da susedne zemlje imaju u BiH veoma jasan cilj, „da ostvare sve ratne ciljeve koristeći politička i diplomatska sredstva u mirnodopskim uslovima“.

„Njihova namera ogleda se u dva aspekta. Prvi da kroz izmene Ustava i Izbornog zakona BiH kreiraju takav sistem u kojem će te susedne zemlje imati ‘zlatnu deonicu’ ili ključnu reč u donošenju svih odluka u BiH, a time i potpunu kontrolu nad zemljom. Takve namere lako ćete prepoznati svaki put kada oni govore o konstitutivnosti naroda ili u frazi da će prihvatiti sve što se tri etničke zajednice dogovore“, kazao je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari