Dodik opet o podeli BiH: Muslimanima državica, Hrvatima Herceg Bosna, RS će nastaviti svojim putem 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine, ponovo je govorio o podeli Bosne i Hercegovine na tri dela, tačnije između tri etničke grupe u BiH.

Ističe kako bi „i muslimanima bilo bolje da imaju svoju državicu“, dok Hrvati trebaju da „imaju Herceg-Bosnu gde i sada funkcionišu njihove službe“.

“Smatram i da bi muslimanima bilo bolje da imaju tamo svoju državicu, državu što oni perspektivno zovu Bosna, a da ona Herceg Bosna bude na prostoru gde i sada funkcionišu njihove službe Elektroprivreda HZHB do Pošte Herceg Bosne, to bi trebalo biti nešto o čemu će Hrvati odlučivati. I da bi mi sa čistim računima bolje sarađivali nego što sarađujemo ovako, rekao je Dodik, prenosi oslobođenje.ba.

Dodik kaže da se BiH „pokušava održati delovanjem stranaca“.

“I oni samo služe da bi nekoga zaustavljali, kao što nas sad zaustavljaju za izgradnju HE Buk Bijele, aerodroma u Trebinju, za izgradnju gasovoda. Čitav svet se bori za energetske izvore, a nema ne daju da to realizujemo, samo zato da bi u Sarajevu, tom prokletom gradu za Srbe dobili dozvole da se ispod Drine samo prođe 100, 200 metara”, istakao je on.

Ponovio je lider SNSD-a da će „RS nastaviti da ide svojim putem“ bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH ili visokog predstavnika Kristijana Šmita.

“Svesno znamo kako treba da se ponašamo, mi ćemo razvijati svoja prva, ne može to ništa ni ovaj lažljivi Šmit, piši šta god hoćeš, mi ćemo raditi svoj posao”, kazao je Dodik.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, nameravao je 19. jula da nametne izmene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

To jasno pokazuje dokument Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH. Međutim, zbog velikog pritiska javnosti, u prvom redu probosanskih stranaka i političara, visoki predstavnik je odlučio odgložiti korišćenje bonskih ovlašćenja.

Prema informacijama koje je objavio portal Istraga, razmatra se mogućnost da Šmit nametne izbornu reformu u ponedeljak, 25. jula, ali to još uvek nije službeno potvrđeno.

Portal Politicki.ba, takođe, piše da će Šmit nametnuti izmene Izbornog zakona BiH tokom sledeće sedmice, ali da će se konačna verzija razlikovati od one koja je objavljena u OHR-ovom dokumentu u čiji posed su došli domaći mediji.

Što se tiče suštine izmene Izbornog zakona, prema sadašnjem prijedlogu OHR-a, menjaće se način izbora delegata u Dom naroda FBiH, kao i način izbora predsednika i potpredsednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Ambasadori Kvinte danas u Sarajevu raspravljaju o mogućnosti nametanja izmena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.

Prema informacijama do kojih je došao portal Istraga, zemlje članice Evropske unije se protive nametanju, dok su za izmene SAD i Velika Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.