Dodik ponovo najavljuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmović/MO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je ponovo najavio referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, navodeći da te pravosudne institucije nemaju ustavnu usnovu.

„Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu, nametnuti su od Visokog predstavnika, u Anekse su ugrađivana pravila koja njima odgovaraju“, kazao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, RS nije protiv toga da se „dogovore neki oblik Suda i Tužilaštva, ali da neće mnogo trpeti ovaj Sud i Tužilaštvo BiH“.

„Vratićemo na našu scenu referendum o Sudu i Tužilaštvu, kojeg se oni boje i odlučićemo kada ćemo to uraditi“, naveo je Dodik.

Zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH je u novembru 2000. godine nametnuo tadašnji Visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, a dve godine kasnije ovi zakoni su usvojeni u parlamentu BiH.

Tokom poslednjih deset godina Dodik je u više navrata najavljivao referendum o državnom tužilaštvu i sudu, zaključke o tome donosila je i Narodna skupština RS, ali taj referendum nikada nije sproveden.

Dodik je dalje najavio promenu Ustava RS, da bi se, kako je kazao, poboljšalo stanje i funkcionisanje ovog BH. entiteta.

„Mi nećemo ostati u neustavnoj BiH, sve ćemo učiniti da ona takva ne ostane“, naglasio je on, dodavši da će srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH raditi u ime RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.