Dodik: Pozvao sam ambasadora u Srbiji Vranješa na konsultacije, meni se odazvao 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je fotografiju sa ambasadorom BiH u Srbiji Aleksandrom Vranješem, uz poruku da ga je pozvao na konsultacije i da se njemu odazvao. Pozvao sam ambasadora na konsultacije, meni se odazvao, prenosi RTRS poruku Dodika na Tviteru.

Sarkastična objava Dodika na Tviteru usledila je nakon poziva članova Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Denisa Bećirovića da Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovone hitno pozove ambasadora Aleksandra Vranješa na konsultacije u Saraje.

„Povodom izjava koje je dao ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu, Aleksandar Vranješ, na sastanku sa direktorom Bezbedonosno-informativne agencije Republike Srbije, Aleksandrom Vulinom, a naročito nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom, zbog davanja stipendije dvema studentkinjama, tražimo od Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo, kako bi objasnio svoje postupke.

Potrebno je da MVP BiH sačini informaciju koju će ministar dostaviti Predsedništvu Bosne i Hercegovine“, navodi se.

Potom je usledio poziv ministra spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića upućen članovima Predsedništva BiH – Denisu Bećiroviću i Željku Komšiću da smene ambasadora Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji Aleksandra Vranješa po hitnom postupku, nakon skandalozne izjave zbog koje je dospeo u žižu javnosti.

„Video sam danas u medijima da su članovi Predsedništva BiH Bećirović i Komšić poslali dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji je kasno popodne stigao u Ministarstvo te da se od nas, zapravo, traži da pozovemo na konsultacije ambasadora Vranješa“, kazao je Feni ministar Konaković.

Dodao je kako je Ministarstvo ostvarilo kontakte te da se ambasador Vranješ oglasio i odbio dolazak u centralu u Sarajevu i bilo kakve razgovore, podsećajući kako su se slično ponašali i prethodnici, ambasadori koji su imenovani kao kadrovi koje imenuje član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Konaković u tom kontekstu ističe kako su Komšić i Bećirović mogli lično pozvati ambasadora Vranješa, navodeći kako oni kao članovi bh. Predsedništva imaju pravo da pozovu na konsultacije.

Potom je srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila da ambasador ima pravo da se sastane sa rukovodiocima i predstavnicima svake institucije u zemlji prijema.

Komentarišući zahtev hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića ministru spoljnih poslova Elmedinu Konakoviću da ambasadora BiH u Srbiji Aleksandra Vranješa pozove na hitne konsultacije zbog susreta sa direktorom Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandrom Vulinom, Cvijanovićeva je rekla da bi bilo bolje pozvati ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžiju da bi utvrdili da li je kriva Misija BiH u Njujorku ili MSP-a za „falsifikovanje prevoda, ali i originala pisma koje joj je uputio generalni sekretar UN Antonio Guteres“.

„Takođe, i da utvrdimo zašto je takvo lažirano pismo pušteno pre u medije nego što je u originalnoj verziji stiglo onome kome je i namenjeno“, rekla je ona, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Cvijanović tvrdi da je Lagumdžija navodno lažirao Guteresovo pismo, u kojem je navedeno da UN nisu potpisnice Dejtonskog sporazma i da je visoki predstavnik u BiH i njegovo imenovanje u nadležnosti Saveta za primenu mira (PIK).

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je razgovarao sa srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović i da je od nje dobio podršku za svoj rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari