Dodik: Šmit je najveća pretnja bezbednosti u BIH 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da je najveća pretnja bezbednosti u Bosni i Hercegovini visoki medjunarodni predstavnik Kristijan Šmit.

Dodik je ponovo osporio Šmitov legitimitet, navodeći da se on lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BIH, mada njegovo imenovanje nije potvrdjeno u Savetu bezbednosti UN.

Komentarišući Šmitov izveštaj Savetu bezbednosti UN, predsednik RS je rekao da ga je Šmit više od pedeset puta pomenuo u negativnom kontekstu.

„Ja branim ustavni poredak. Znaju svi da lažu. Republika Srpska, od kada je ja vodim, mirna je , stabilna i usmerena ka razvoju. U Republici Srpskoj nema nasilja, kako oni to prikazuju“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je zato dobro to što će srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, sutra govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH.

Ponovio je da je Bosna i Hercegovina „neprihvatljiva“ ako ne funkcioniše na osnovu Ustava i da RS neće ostati u zemlji „koja nije ustavna“.

Dodik je naglasio da su u vezi sa evropskim putem BiH za RS neprihvatljiva nastojanja da se „potenciraju samo prioriteti EU, kojima se dodatno želi centralizovati BiH“.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će ministri iz RS na narednoj sednici Saveta ministara BiH podržati zakone o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH i o spoljnim poslovima, Dodik je rekao da svih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije mora da se „stavi na sto“.

„I kada se sve dogovorimo, može sve ići. Dotle se ništa neće desiti“, rekao je on.

Dodik je još rekao da je spreman da podrži Južnu gasnu interkonekciju – izgradnju gasovoda za Federaciju BiH iz Hrvatske, ali je naglasio da energetika nije u nadležnosti države BiH i da nije i skladu sa Ustavom donošenje zakona o gasu BiH, na čemu insistiraju političari iz Sarajeva.

„Ako neko smatra da treba zaustaviti razvojne projekte u Republici Srpskoj, zaustavićemo i mi u BiH, neće biti realizovani“, naveo je on.

Dodik je dalje kazao da treba ukinuti zabranu ulaska u BiH svima kojima je to uvedeno.

Upitan da li treba ukinuti zabranu ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu i profesoru iz Srbije Milošu Koviću, Dodik je rekao da je to stvar nadležnih organa, ali da je njegov princip da zabranu treba biti ukinuta za sve.

„To (zabrana) je uspostavljeno u jednom potpuno izopačenom sistemu u kojem su delovali bivši direktor Obaveštajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić i njegova SDA“, naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari