Dve najveće makedonske partije protiv ideje Albanaca da se predsednik države bira u Sobranju 1Foto: Dejana Majstorović

Dve najveće makedonske partije SDSM i VMRO DPMNE izjasnile su se protiv ideje  albanskih partija da se predsednik Severne Makedonije ubuduće bira u parlamentu, umesto kao sada na neposrednim izborima.

Vladajuća SDSM podseća da ideja da se predsednik države bira u Sobrnju nije nova i da se radi o „reaktuliziranju ideje (albanske) DUI iz 2019“, koju ta makedonska partija ni tada nije prihvatila.

„Kao i tada, i sada, stav SDSM ostaje isti: model izbora predsednika zemlje ne treba menjati. Ostajemo pri stavu da predsednika države treba da biraju građani na neposrednim izborima, kao vrhovno demokratsko pravo građana. Predsednik treba da bude predstavnik ne samo većinske volje građana već i svih građana, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili drugu pripadnost“, piše u saoptenju stranke Dimitra Kovačevskog.

​Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog je taj predizborni zahtev albanskih partija nazvala nacional-romantičarskim, ocenjujući da u najvećoj albanskoj partiji DUI to predlažu u nedostatku realnih argumenta i projekata za suštinske probleme građana.

Predlog za promenu modela izbora predsednika Severne Makdonje izneli su odvojeno, polovinom sedmice, lider vladajuće DUI Ali Ahmeti i kandidat opozicione albanske koalicije za predsednika Severne Makedonije – Arben Taravari.

​Obojica su uslovili učešće u sledećoj vladi izmenama Ustava Severne Makedonije radi uključivanja Bugara, što je uslov za nastavak pregora sa Evropskom unijom i promenom izbora predsednika, zahtevom da se on bira u parmentu, a ne na neposrednim izborima kao do sada.

Podsećanja radi, prvi makdonski predsednik Kiro Gligorov izabran je 1991. u parlamnetu, a od 1994. predsednik se svake pete godine bira na neposrednim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari