Evropska komisija ispituje slučajeve visoke korupcije u Crnoj Gori 1Crna Gora i Evropska unija Foto: gov.me

Evropska komisija (EK) poslaće od 17. do 21.januara ekspertsku misiju u Crnu Goru koja će se baviti temama borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. To će biti urađeno imajući u vidu stav da misije ovakvog tima igraju važnu ulogu u političkom dijalogu između Crne Gore i Evropske unije.

Potvrdu da misija Evropske komisije dolazi od 17. do 21.januara sadrži zapisnik sa jedne od sednica Radne grupe za poglavlje 23 u pregovorima s Evropskom unijom (EU), koji je danas objavljen na sajtu Vlade Crne Gore, a prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Pojašnjeno je da je u pitanju Case-based Peer review misija, odnosno, cilj je da se eksperti EK bave konkretnim slučajevima iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Ovakve misije, kako se navodi, pomažu u proceni napretka naše zemlje u ovim oblastima i pružaju niz prilagođenih preporuka za dalje delovanje.

Prema navodima iz izveštaja Evropske komisije o Crnoj Gori za ovu godinu, korupcija je i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i izaziva zabrinutost, dok se napominje da je zaplenjeno više osam tona kokaina u inostranstvu koji se povezuje sa crnogorskim kriminalnim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.