"Genocid u Srebrenici se sve češće poriče i u sve ružnijim oblicima": Američki ambasador u BiH uoči 11. jula 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini (BiH) Majkl Marfi izjavio je danas da je važno da svi prihvate istinu o onome što se dogodilo u Srebrenici i da ukazuju čast žrtvama u vreme kada se genocid poriče, i kada je to sve češće i u sve ružnijim oblicima.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su uz žrtve i njihove porodice, i ukazujemo im počast danas i zauvek, rekao je Marfi u Srebrenici, prenosi BHRT.

Marfi je rekao da je njegova poruka svim političarima u Bosni i Hercegovini i globalno da se mora
priznati i prihvatiti istina o onome što se dogodilo na području Srebrenice.

„Moramo podučavati o tome buduće generacije, iskazivati počast žrtvama i podržati one koji rade na pronalasku posmrtnih ostataka nestalih“, poručio je Marfi.

Marfi je rekao i da su SAD ponosne što su bile kosponzori Rezolucije o genocidu u Srebrenici i što su za nju glasale u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Smatram da je naša obaveza da međunarodna zajednica jasno i glasno kaže šta se ovde dogodilo i da se održava kultura sećanja, zaključio je američki ambasador.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari