GI "21.maj" traži bezbednosnu procenu Filipovića zbog dvogodišnjih pretnji i napada 1foto snapshot youtube Gradska RTV Podgorica

Predstavnici Građanske inicijative “21. maj” uputili su dopis premijeru Dritanu Abazoviću, ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu navodeći da je izvršni koordinator ove građanske inicijative Ljubomir Filipović duže vreme izložen pretnjama, zastrašivanjima i uznemiravanjima.

Smatraju da cilj napada nije samo degradiranje i dehumanizovanje neistomišljenika, već pokušaj ućutkivanja opravdane kritike i delegitimiziranja eventualnih političkih alternativa. Zabrinuti su, kako navode, za bezbednost Filipovića i njegove porodice, te zahtevaju odlučniju i efkasniju reakciju Uprave policije i državnog tužilaštva.

“Zbog svog predanog rada na demokratizaciji i dešovinizaciji crnogorskog društva, koji uključuje i jasnu i osnovanu kritiku vlasti, verskih i njima bliskih ekstremističkih grupa, Filipović je na udaru osoba koje se dovede u direktnu vezu sa ekstremističkim i nasilnim grupama, kriminalnim strukturama i prolaze kroz policijsku evidenciju kao bezbednosno interesantna lica”, navode u pismu vlastima.

Ukazuju da takva atmosfera netrpeljivosti, govora mržnje i agresije traje od 30. avgusta 2020. godine i do danas ostaje ili nedovoljno kažnjena ili nekažnjena uopšte.

“Od tada svedočimo potpunoj kriminalizaciji svih branitelja ljudskih prava u Crnoj Gori što posebno čine mediji i grupe bliske različitim vladajućim partijama i delu SPC u Crnoj Gori.

Posebno zabrinjava činjenica, i izaziva poseban osećaj uznemirenja i nemoći, da lica koja prete i obraćaju se različitim porukama Filipoviću ne kriju da su navodno i podržavaoci premijera Abazovića. Objavljeni video-zapisi uključuju i pokazivanje oružja na javnom mestu, što dodatno obavezuje policiju.

Ne možemo isključiti ni mogućnost, upravo zbog našeg pređašnjeg iskustva, da takvu vizualizaciju upravo čine određene strukture, uključujući i bezbednosno-obaveštajne, kako bi naneli političku štetu premijeru Abazoviću pri čemu bi naš kolega Filipović mogao postati svojevrsni glineni golub i prateća, kolateralna šteta”, ukazuju iz GI ,,21. maj“.

Navode da su se obratili ministru Adžiću, koji je odmah, kako navode, korektno odgovorio sa povratnim informacijama od Brđanina, koji je, na njihovo iznenađenje, kazao da od Filipovića nije dobio prijavu.

“Filipović je sve prijave uredno i blagovremeno podneo, dokumentujući ih brojnim prilozima koji mogu da podstaknu ali i olakšaju postupanje policije.

Dodatna važna činjenica je i da je on, kako ih je i podneo, o prijavama obaveštavao javnost što je još jedan od načina za profesionalnu pažnju policije. Najavljeno nam je da će Brđanin pozvati na razgovor Filipovića, što pozdravljamo i prihvatamo, iako smo mišljenja da bi njegovoj zaštiti i rasterećenju, uz efikasan rad policije, najviše pomogla politička podrška ministra i premijera.

Tako se to radi u civilizovanim društvima u kojima se kritičarima garantuje dignitet i zaštita”, navode iz GI ,,21. maj“.

Zahtevaju da se uradi bezbednosna procena za Filipovića te da se pažljivo postupa po svim podnetim prijavama. Traže i da se proveri da li je bilo ko od prijavljenih ili sa njima povezanim licima izvršilac bilo kog krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

„Obaveštavamo da vas trojicu, od ovog trenutka, smatramo odgovornim za život i integritet Ljubomira Filipovića i njegove familije“, poručili su Miodrag Živković, Rade Bojović i Aleksandar Sađa Zeković u pismu premijeru, ministru unutrašnjih poslova, te prvom čoveku policije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.