Grupa građana održala danas miran protest u Mostaru zbog skrnavljenja Partizanskog spomen groblja 1Foto: Pixabay/Pauline_17

Grupa građana, okupljena oko Udruženja antifašista i boraca NOR Mostar, danas je povodom skrnavljenja Partizanskog spomen groblja, ispred tog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine održala miran protest s kog je poručeno da je ovo okupljanje glas za slobodu, razumevanje, Mostar i BiH.

Predsednik Saveza antifašista i boraca NOR Sead Đulić ocenio je da je ključna stvar da policija ovaj vandalski čin istraži, jer ovo nisu uradile grupice maloletnika nego dobro organizovana neonacistička grupa koja godinama deluje u Mostaru, rukovođena pojedincima iz politike i štićena od pojedinaca iz policije, prenosi Radio-televizija BiH.

On je rekao da je prvi put na ovaj vandalski čin na Partizanskom groblju reagovala i međunarodna zajednica, izrazivši uverenje da će obnova krenuti ove godine, ali sa zaštitnom ogradom i policijskim obezbeđenjem.

Podršku građanima Mostara dali su i članovi Udruženja veterana Domovinskoga rata i antifašista (VeDRA) iz Hrvatske.

Njihov predsednik Ranko Britvić istakao je da ovaj nemili događaj nije događaj samo jedne države, jednog grada, nego celog regiona, Evrope, pa i sveta.

„Ovo je nečuveni čin sistemskog rušenja jednog groblja i meni, kao aktivnom članu MUP, niko ne može reći da se ne mogu otkriti počinioci. Ovo su ljudi lomili satima i ovo nikako nije incident“, istakao je Britvić.

On je izrazio uverenje da će prvo javnost ovoga kraja reagovati na ovaj nemili događaj, a zatim da će i institucije uraditi svoj deo posla.

„Recimo neofašizmu ‘ne’. Dolazak na ovo okupljanje glas je za slobodu, za razumevanje, za Mostar, za BiH“, poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari