Helsinška komisija Kongresa SAD: Duboko smo zabrinuti zbog ovakve inicijative za izborne reforme u BiH 1Foto: EPA-EFE/Tom Williams / POOL

Predsedavajući Helsinške komisije američkog Kongresa senator Ben Kardin i kopredsedavajući Stiv Koen izrazili su duboku zabrinutost zbog namera visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da nametne promene izbornom sistemu zemlje jedva dva meseca pre opštih izbore početkom oktobra.

„Ove promene efektivno idu samo u korist vodećoj etnički zasnovanoj političkoj stranci među bosanskim Hrvatima i dodatno učvršćuju snagu podela etničke pripadnosti u bosanskoj politici u celini”, navode u saopštenju.

Ukazuju da ovakve promene ne uspevaju da se pozabave širim pitanjima građana kao temelja demokratije kojima se treba obratiti kako bi država prevazišla destabilizujući ćorsokak i krenula napred. Trenutak uvođenja ovakvih izmena izbornog zakona, navode, takođe je problematičan.

Helsinška komisija Kongresa SAD: Duboko smo zabrinuti zbog ovakve inicijative za izborne reforme u BiH 2
Foto: snapshot /
www. csce.gov

“Helsinška komisija već dugo podržava izborne reforme u Bosni i Hercegovini koje uklanjaju etničku pripadnost iz vlasti. Takve reforme treba da budu osmišljene tako da građanima daju širi spektar istinski demokratskih izbora, mogućnost da svoje izabrane zvaničnike pozovu na odgovornost, zaslužen osećaj stabilnosti i potrebnu nadu za evropsku integraciju”.

Takođe smo, ističu,  podržali odlučniju ulogu međunarodne zajednice i njenih predstavnika u zemlji, uključujući i Kancelariju visokog predstavnika, u odgovoru na nedostatak demokratije i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Međutim, verujemo da ova konkretna akcija, ako se sada nametne, neće predstavljati istinski napredak koji je Bosni potreban već da može efektivno pogoršati stvari”, zaključuju u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.