Jutarnji list analizira pisanje srpskih tabloida o proterivanju diplomata: “Osim što će dovesti na vlast srpsku opoziciju, Hrvatska tajno prelazi Dunav i pomera granicu na istok” 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Jutarnji list piše da, nakon što je u ponedeljak, 20. novembra, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije proglasilo personom non grata Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji, u sredu je otpočeo drugi krug medijsko-obaveštajne akcije koja ima cilj pokazati kako Hrvatska pokušava srušiti režim predsednika Aleksandra Vučića i pomoći dolasku opozicije na vlast na izborima koji će se održati 17. decembra.

U tu svrhu niz važnih medija objavio je tekstove čija je svrha mobilizovati birače u Srbiji da glasaju za Vučićevu vlast, a Afera Šnajder je glavno pogonsko gorivo tog plana.

Beogradski dnevni list Politika na naslovnoj ima temu: „Kako je BIA provalila špijuna Hrvoja Šnajdera“. U tekstu se tvrdi kako je Šnajder vrbovao i potplaćivao neimenovane osobe u najvišim telima Republike Srbije: Predsedništvu i Vladi, i to, kako se navodi, „od nekoliko hiljada evra pa na više“, da bi potom usledila kulminacija – Hrvatska se pokušala umešati u predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji. A kako? Tako što su preko Šnajdera „pojedincima obećani i rukovodeći položaji posle izbora 17. decembra“.

Ono što je zanimljivo jeste da u Politikinom članku nema objašnjenja kako to Hrvatska ima toliku moć regrutacije po Srbiji i postavljanja tamošnjih ljudi na vodeće državne položaje. Isto tako, kako da niko nije uhapšen ako je dobio novac od hrvatskog diplomate? Odgovor, zapravo, uopšte nije potreban jer je svrha članka uveriti čitaoce kako Hrvati u saradnji sa srpskom opozicijom, žele srušiti režim Aleksandra Vučića, piše Jutarnji list.

Večernje novosti otišle su korak dalje pa objavile kako je srpska strana morala reagovati „pošto je Šnajder svojim aktivnostima ugrozio bezbednost Srbije i kompromitovao svoju poziciju.“ Novosti su usvrdile da Hrvatska, baš kao i većina ostalih zemalja, u Srbiji ima svoje oficire za vezu s domaćim službama, dok je Šnajder, kao operativac Sigurnosno-obaveštajne agencije, „svoj položaj u ambasadi koristio kao paravan za subverzivne akcije protiv domaćina“.

Jutarnji list o „balkanskom špijunu“

Kako prenose navodno dobro obavešteni izvori „Novosti“, on se na različitim lokacijama u Beogradu sastajao s predstavnicima raznih političkih opcija, a fokus njegovog interesa su bile predizborne aktivnosti u Srbiji, domaća stranačka politika, kosovsko pitanje, odnosi Srbije s Rusijom i Kinom, ekonomske prilike, te stanje u vojnom sektoru. To su inače uobičajene teme o kojima razgovaraju diplomate u svakoj zemlji, što može potvrditi svatko ko se bilo kada susreo s nekima od njih.

Ali, Novosti su zaključile i kako su mnogi Šnajderovi sagovornici iz sveta politike, novinarstva, biznisa, NVO-a, „s vremenom postali svesni da su upali u mrežu perfidnog Hrvata, ali su nastavili da mu dostavljaju tražene informacije“. Najčešće su to bili dokumenti ili podaci pohranjeni na fleš memorijama, a on je raspolagao i zavidnim budžetom, pa se proverava da li je pojedincima „plaćao za saznanja koja su mu iznosili kao na tacni“.

Kako bi pojačali optužbe, podseća se da je Hrvoje Šnajder 2017. službovao na Kosovu „gde hrvatske obaveštajne strukture imaju jako uporište. Njihove veze s establišmentom lažne države armirane su još tokom zločinačkog progona srpskog stanovništva iz Krajine 1995, u kojima su učestvovali i Agim Čeku i Rahim Ademi. Zagreb je slao svoje instruktore da obučavaju pripadnike takozvane vojske Kosova, a nedavno je taj obaveštajno-bezbednosni ortakluk dobio i političku nadgradnju kada je hrvatski predsednik Zoran Milanović za govornicom u UN javno obećao da će pomoći da tzv. Kosovo postane članica te međunarodne organizacije“, povezale su Večernje novosti, Kosovo, Knin, Oluju, Albance, Milanovića i UN.

Tabloid Kurir obratio se Ljubanu Karanu, predstavljenom kao penzionisanom oficiru KOS-a (Vojno-obavještajne službe JNA), koji je „upozorio“ da su mnoge obaveštajne službe prisutne u Srbiji, a da je upravo hrvatska služba uvek imala veliki broj špijuna i agenata, „čiji je glavni interes da dokažu neke ratne zločine da bi sakrili svoja zlodela koja su činili tokom rata i da bi stvorili takvu klimu da proterani Srbi ne mogu da se vrate u Hrvatsku. Sve to s ciljem da etnička čistoća Hrvatske ostane na snazi“.

Da je samo to. Ovaj „Balkanski špijun“ podsetio je da Hrvatska i Srbija nisu saglasne oko granice na Dunavu, pa „Hrvatska pokušava preko svojih agenata da ostvari pomeranje te granice unutar Srbije kako bi kontrolisala obe strane Dunava“, a u tim namerama oni najčešće rade neke međudržavne poslove i odatle traže moćne ljude koje vrbuju, najčešće na određenim državnim pozicijama“, navodi Karan.

Jutarnji list analizira pisanje srpskih tabloida o proterivanju diplomata: “Osim što će dovesti na vlast srpsku opoziciju, Hrvatska tajno prelazi Dunav i pomera granicu na istok” 2
Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Hrvatska potajno prelazi…

Dakle, osim što će dovesti na vlast srpsku opoziciju, Hrvatska potajno prelazi Dunav i pomiče granicu na istok, upozoreni su čitaoci u Srbiji.

A Miroslav Bjegović, dekan „Fakulteta za studije bezbednosti“, izjavio je za Jutarnji list da u Srbiji deluje oko 3.000 špijuna, dok su redovno registrovana 102 koja rade u ambasadama, te da je glavni cilj obaveštajne aktivnosti, razume se – promena vlasti u Srbiji.

„Jedinstvene na ovom zadatku su prvenstveno zemlje Kvinte (SAD, Nemačka, UK, Italija i Francuska), a za njih poslove odrađuje Hrvatska, a pored hrvatske SOA-e, razume se – tu su i albanski ŠIŠ i kosovski ŠIK.

„Njihove aktivnosti biće usmerene i pojačane na određene medije, političke aktiviste i ljude iz biznisa. Pokušaće uticati na glasače, posebno mladu populaciju na javnim mestima, restoranima, ne libeći se i potkupljivanja samo kako bi aktualna vlast izgubila poverenje na predstojećim izborima“, kazao je Bjegović.

Treba podsetiti da je čelnik Sigurnosno obaveštajne agencije (SOA) Daniel Markić u nedavnom intervjuu za Dnevnik Nove TV najavio da se zbog izbora u Srbiji može očekivati da će „Hrvatska postati tema u Srbiji i da će se odnosi zaoštriti“.

„Znamo da Srbija živi u konstantnom vanrednom stanju. Dolaze izbori u Srbiji, možemo očekivati da će se to povećavati. Kosovo služi za jedno uobičajeno vanredno stanje, možemo očekivati sada vrlo skoro da će Hrvatska postati tema u Srbiji i da će se odnosi zaoštriti“, rekao je Markić u tom intervjuu. Njegova prognoza se ostvaruj, piše Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari