Hrvatska: Poljski autobus sleteo s autoputa, poginulo najmanje 12 ljudi, 43 povređeno 1Foto: Beta/AP Photo

Autobus poljskih registarskih oznaka u subotu ujutro učestvovao je u teškoj saobraćajnoj nesreći na autoputu A4 Zagreb-Goričan. Poginulo je najmanje 12 ljudi, a povređene su 43 osobe.

Kako saznaje Jutarnji.hr, 18 povređenih je prebačeno u zagrebačke bolnice, po šest u KBC Zagreb, KB Dubrava i Traumatološku kliniku u Draškovićevoj ulici.

Prema informacijama do kojih je Jutarnji.hr došao iz KBC-a Zagreb, dovezeno im je šest pacijenata, od kojih je jedan preminuo nakon pokušaja reanimacije. Jedan pacijent ima teški prelom potkolenice i trenutno se nalazi na operaciji.

Tinejdžerica je dovezena s nagnječenjem pluća, a CT je pokazao da ima i nagnječenje jetre kao i povređenu slezenu, pa će i ona morati na operaciju. Ostalih troje pacijenata imaju prelome, međutim, oni ne zahtevaju operativne zahvate.

U KBC-u Zagreb zbog nesreće su otvorene dve operacione sale i pozvani su traumatolog i vaskularni hirurg.

U KB Dubrava takođe je dovezeno šest pacijenata, svi su teško povređeni. Reč je o dva muškarca i četiri žene.

Jedna povređena ima jako teške povrede, mora na operaciju, ima prelom karlice, natkolenice i slomljena rebra, tako da je smeštena u jedinici intenzivne nege. Jedan pacijent ima iščašenje kuka i prelom nadlaktice, dok  je jedan dobio udarac u glavu i puno posekotina po telu, te je na promatranju.

Prema prvim informacijama, do sletanja autobusa je došlo na potezu od Brezničkog Huma do Komina, u smeru Zagreba, oko 5:30h. U varaždinskoj Policijskoj upravi navode da je tačna lokacija između mesta Jarek Bisaški i Podvorec. U autobusu su bili hodočasnici koji su bili na putu za Međugorje.

Hrvatska: Poljski autobus sleteo s autoputa, poginulo najmanje 12 ljudi, 43 povređeno 2
Foto: Beta/AP Photo

Zasad nema službenih informacija o uzrocima ove nesreće kao ni o okolnostima u kojima je do nje došlo, ali neslužbeno se smatra da je vozač najverojatnije zaspao za upravljačem.

Policija je na mestu događaja i sprovodi uviđaj, a na lokaciju su pozvane i ekipe Hitne pomoći kao i vatrogasci koji pomažu u izvlačenju povređenih.

– Prema dosadašnjim informacijama, u saobraćajnoj nesreći je više osoba smrtno stradalo te je veći broj teško povređen. Na mestu događaja je uz policijske službenike PU varaždinske i PU zagrebačke angažovano više ekipa Zavoda za hitnu medicinu s područja Varaždinske županije i Zagreba, kao i više ekipa vatrogasaca iz obe županije, saopštila je policija.

Hrvatski autoklub je izvestio da se između čvorova Breznički Hum i Komin u smeru Zagreba vozi uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Izvor: Jutarnji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.