INTERVJU Crnogorski analitičar Ranko Đonović: Milatović je kandidat SPC i pod kontrolom Srbije, mislim da mu se ne može verovati 1Foto: analitika.me

Očekivano je da se građani zasite, a osim toga, mnoge afere su otvorene, naročito iz Srbije, i postojeće i nepostojeće o Crnoj Gori, koje prate Đukanovića i više od dve i po decenije, ističe za Danas Ranko Đonović, politički analitičar iz Crne Gore i bivši predsednik Liberalnog saveza.

U nedelju, Milo Đukanović, izgubio je predsedničke izbore u Crnoj Gori, i na njegovo mesto sa 60 odsto glasova došao je Jakov Milatović.

Na pitanje kako komentariše pad Đukanovića i pobedu Jakova Milatovića, Đonović odgovara da su ti glasovi bili više protiv, sada već bivšeg predsednika Crne Gore, nego što su bili za Milatovića.

Što se tiče buduće politike Crne Gore biti prema zapadnim zemljama, Đonović smatra da bi trebalo da ostane sve isto „ako bismo gledali većinske izjave pobednika“.

„Znajući kako je Milatović došao, kao kandidat Srpske pravoslavne crkve (SPC), znajući da je on jedan od apostola ministara koji su bili kod Zdravka Krivokapića, znajući njegovo prethodno delovanje, kao i to ko ga je podržao iz Srbije – vojvoda Šešelj, iz Crne Gore vojvoda Mandić, mislim da mu se ne može verovati“, naglašava Đonović.

Kako dodaje, bilo bi dobro da ostane na evopskom kursu.

„To je mlad čovek koji je tek započeo da se bavi politikom i odmah je postao šef države. U poslednje dve i po godin,e mi smo se udaljili od Evrope“, smatra Danasov sagovonik.

Upitan kakva kakva će politika Crne Gore biti zemljama u regionu sada kada je predsednik postao Milatović, Đonović kaže da ne zna, „s obzirom na to da je Milatović i dobar deo njih pod kontrolom države Srbije“.

„I Vučić je dao podršku Milatoviću tako da će odnos sa Srbijom, verovatno, biti bolji“, ukazuje Đonović.

Prema njegovim rečima, Kurti i najugledniji srpski intelektualci i građanske opcije dali su podršku Đukanoviću upravo zbog njegovog opredeljenja. Njemu su dali podršku ljudi vredni poštovanja. Ne bi bio problem ni kada bi Milatoviću takvi intelektualci dali podršku. Ali, bogami, kad su dvojica četničkih vojvoda – nije vam svejedno, jer ja u te ljude nemam poverenja“, ukazuje Đonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari