Istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu o tvrdnji da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi: "To vređa ljude" 1foto EPA ANTONIO BAT EPA/ANTONIO BAT

Istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Haris Dajč gostovao je u Pressingu N1, gde je komentarisao komemoraciju žrtvama holokausta u Jasenovcu, kao i položaj i broj Jevreja u Hrvatskoj i Srbije, kao i restituciju imovine.

O mladosti i istorijskom revizionizmu, Dajč kaže da nema problema sa studentima, već su problem oni koji nisu studenti. „Oni mogu da veruju u narativ koji je došao posle 1990-ih“, rekao je on.

U Kraljevini Jugoslaviji je živelo 85.000 Jevreja, a danas ih je u tim zemljama svega nekoliko hiljada. „Možete imati dvostruki identitet, možete biti Hrvat i Jevrejin ili Srbin i Jevrejin. Taj broj u Kraljevini Jugoslaviji izgleda visok, ali je mali ako ga uporedimo sa Mađarskom, Slovačkom ili Češkom. Taj broj se može podeliti na tri velika grada – Zagreb, Beograd i Sarajevo, a ima ih i u Vojvodini. Bili su pripadnici srednje i više klase“, objasnio je on.

Predsednik Jevrejske zajednice u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavio je da je skoro 80 ​​odsto Jevreja sa ovih prostora stradalo u Drugom svetskom ratu. „Za zagrebačke Jevreje je karakteristično da su bili jedna od najbogatijih zajednica, dok u Beogradu to nije bio slučaj. Slično je bilo i u Osijeku“, rekao je Dajč.

„Kada pominjemo Holokaust, nije važno samo ubijanje ljudi, već i postupanje sa njihovom imovinom. U Beogradu se prikupljala pokretna i nepokretna imovina. Oduzeta je zakonskom uredbom 1942. Zato je bilo važno da nulta godina bude 41, a ne 45. To je jedna od posledica zakona koji je u Srbiji donet 2016. godine“, dodao je on.

Što se tiče današnjih granica Srbije, pobijeno je 80 odsto Jevreja, a trećina je iz Beograda“, rekao je on.

Dajč napominje da Srbija nije bila prva „judenfrei“ zemlja u Evropi, već da je to bila Estonija. „Srbija je verovatno bila druga država u Evropi koja je bila tzv judenfrei“, dodao je on.

On je opisao kako su komore tzv gubitnici duše. „To je kamion u koji tovarite žene i decu i ispušta se cijanid B i oni se guše. Pitanje je da li su ispuštali vrisak jer su poginuli u transportu i kada bi stigli u logor već bi bili mrtvi i krenula je sledeća runda. Nacisti su videli da je sistematsko ubijanje Jevreja veoma lako“, rekao je on.

Tvrdi da je većina američkih Jevreja pobegla iz tadašnje Rusije. Prvi veliki antisemitizam u Srbiji došao je iz Rusije“, dodao je Dajč.

Što se tiče pozdrava ZDS-a, kaže da je vezan za kulturu sećanja. „Jevrejska zajednica Hrvatske uspela je da se odupre ekstremistima iz HDZ-a u vreme Tomislava Karamarka. Plenkovićev uspeh je što je uspeo da neutrališe ove ekstremiste“, rekao je on.

On je prokomentarisao i izjave Milorada Dodika iz Gradine u BiH, koji je rekao da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 Srba.

„To je Miloševićevo nasleđe koje je započeo 80-ih godina. Na ovaj način vređate ubijene jer ako izmišljate ove brojke, vređate ljude jer oni imaju svoje ime i prezime. Taj broj je ogroman broj u odnosu na broj ljudi u tadašnjoj Jugoslaviji“, rekao je Dajč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari