Izetbegović: Dodikovo ponašanje traži odlučnije i efikasnije sankcije 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/JACK TAYLOR

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Mostaru da ponašanje srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i vladajuće strukture u Republici Srpskoj traži odlučnije i efikasnije sankcije.

„Sankcije su krenule. I ovo je tek početak i nije ni blizu dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije“, kazao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, to je jedini odgovor a „sigurno je da će se sankcije pojačavati i da će one uključivati i druge zemlje, poput Nemačke, Holandije, Italije, skandinavskih zemalja“.

„Sankcije će biti osetno teže i daće određeni rezultat“, naveo je Izetbegović.

Lider SDA je ocenio da sve ono što se dešava u RS poslednjih dana podseća na stvari od pre 30 godina.

„Kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignoriše druge. To je nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima. Nastavak jednostranog delovanja koje ne može dobro završiti“, naveo je Izetbegović.

Upitan da li je na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Planekovićem uočio promene stavova zvaničnog Zagreba prema dešavanjima u BiH, on je naveo da je neophodno popravljati odnose Hrvatske sa BiH, kao i odnose Bošnjaka i Hrvata, bez obzira na ono što se dešavalo u prošlosti.

„To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smeru. Plenković je dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije, ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj“, dodao je Izetbegović.

Dodao je da je sinoć Plenkoviću, tokom sastanka u Dubrovniku, izneo egzaktne podatke o strukturi vlasti.

„Hrtvati u BiH imaju na stotine pozicija (ministarskih, direktorskih, šefovskih…), mnogo više od onoga što im je Ustav BiH dao. Pitanja o ugroženosti padaju u vodu. Ali te stvari nisu istaknute i to trebaju znati lideri u Hrvatskoj“, kazao je lider SDA.

Govoreći o izmenama Izbornog zakona BiH, on je ocenio da „svako mora nešto dati da bi i dobio“.

„Zna se šta je predlog SDA, ono što Ustav države i FBiH kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda – biti predstavljen, na čemu insistira HDZ i štititi vitalni nacionalni interes, na čemu insistiramo mi. Mi smatramo da domovi naroda isključivo treba da štite vitalni nacionalni interes. I ako postoje blokade, treba da budu  kreirani mehanizmi da ih otklone“, kazao je Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.