Izetbegović: Nikad više sa Čovićem razgovor jedan na jedan 1Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost pojedinačnih razgovora sa liderom Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Draganom Čovićem o izbornim problemima tokom najavljenog sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Šarla Mišela u Briselu.

„Ja uvek mogu popiti kafu sa Čovićem i Mišelom, ali da ću razgovarati jedan na jedan sa Čovićem – nikada više“, rekao je Izetbegović za Radio-televiziju BiH (BHRT).

On je potvrdio da će predsednici petnaest stranaka, koje imaju poslanike u parlamentu BiH, 12. i 13. juna biti u Briselu na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Mišel je krajem maja u Sarajevu razgovarao sa Čovićem i Izetbegovićem o rešavanju izbornih sporova, načinu sprovođenja izbornih rezultata i ubrzanju evropskog puta BiH.

Izetbegović sada odbacuje mogućnost održavanja sastanka takvog formata u Briselu, navodeći da su ranije bili nerealni Čovićevi zahtevi u vezi sa izborom članova Predsedništva BiH iz Federacije i delegata u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

„Uvek je tražio više i previše. I neće to dobiti. Treba da promeni način na koji se odnosi prema nama, prema probosanskom i bošnjačkom frontu. Treba da spusti zahteve. Ne može dobiti paritete kako je to zamislio“, naglasio je lider SDA.

Predsedništvo SDA je pozdravilo angažovanje predsednika Evropskog saveta u vezi sa nesuglasicama u BiH, ocenivši „besmislenim“ tvrdnje da međunarodna zajednica u BiH svojim odlukama pogoduje bošnjačkoj strani i SDA.

„Odbacujemo kao neosnovane i besmislene tvrdnje koje se učestalo mogu čuti od člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, predsednika Hrvatske Zorana Milanovića i niza drugih njima bliskih aktera da Zapad bezuslovno podržava Bošnjake i SDA“, naveli su iz te stranke.

Dodali su da SDA i predstavnici EU, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj – izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.