Izlaznost na izborima u Severnoj Makedoniji do 11 sati oko 13 odsto 1foto: BETAFOTO/(AP Photo/Boris Grdanoski)

Odziv glasača u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji je danas do 11 sati bio 12,87 odsto, a na parlamentarnim 13,69 odsto – objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Predsednik DIK Aleksandar Daštevski je novinarima rekao da „može da se primeti da je u istočnoj i centralnoj Makedoniji na predsedničkim izborima glasalo mnogo više birača nego u zapadnoj gde je taj procenat veoma nizak“.

Istakao je porast ukupnog odziva birača na parlamentarnim izborima od 2,69 odsto u poređenju s izborima 2020. godine.

Daštevski je napomenuo da su procenti o izlaznosti na predsedničkim izborima do 11.00 dobijeni na osnovu podataka sa 2.080 biračkih mesta, a na parlamentarnim sa 1.976 biračkih mesta.

Građani Severne Makdonije danas glasaju na 3.480 biračkih mesta u 80 opština. Pravo glasa na predsedničkim izborima ima 1.814.317 birača, a na parlametarnim 1.815.350 birača.

U drugom krugu predsedničkih izbora za mesto šefa države se bore kandidati opoziocione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, predsednik Severne Makedonje, Stevo Pendarovski.

Da bi Severna Makedonija dobila predsednika izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 17 izbornih lista, a pet učestvuje u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalicija SDSM „Za evropsku budućnost“, VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, najveće albanske partije DUI „Evropski front“, albanske opozicije „Vredi“ i partije Grom „Hrabro za Makedoniju“, kao partija „Levica“, „Znam – Za našu Makedoniju“ i „Rodina Makedonija“.

Za parlamentarne i drugi krug predsedničkih izbora 8. maja akreditovano je ukupno 1.999 posmatrača, prevodilaca i stranih novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari