Kandidati na izborima HDZ BiH i SNSD-a osobe s crne liste SAD: Dodik, Čavara, Kukić, Šeranić 1Foto: nap.ba

Nosioci listi HDZ BiH sa partnerima (HDZ BiH, HSS, HSP BIH, HKDU, HSPAS, HDU,HSPHB, HRAST) i Pokreta demokratske akcije su osobe sa crne američke liste Marinko Čavara i Mirsad Kukić.

Čavara je nosilac za Zeničko-dobojski kanton, a Kukić za Tuzlanski za Predstavnički dom PS BiH. Željka Cvijanović iako pod sankcijama Velike Britanije kandidat je za člana Predsedništva BiH, piše agencija Patria.

Početkom juna ove godine, podsećaju, SAD su saopštile da je Čavara pod sankcijama. Čavara je predsednik FBiH već sedam godina, a nikada nije pokrenuo proceduru imenovanja nove Vlade FBiH.

“Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili delovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Saveta sigurnosti UN 1244, Dejtonski sporazum, Zaključke Konferencije Veća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Veća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je reč o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove“, navedeno je u saopštenju Ambasade SAD.

Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Mirsad Kukić na crnoj listi je od početka januara ove godine. Stejt Department je naveo kako je Kukić umešan u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad rudnika u Banovićima.

U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umešan u koruptivna dela putem kojih je koristio njegov politički uticaj i službenu moć za sticanje lične koristi.

Naime, postoje verodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i mešao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist”, navedeno je iz Stejt Departmenta.

Kukić je podneo ostavku na mestu predsednika PDA, ali je i dalje ostao prvi čovek stranke.

Za Skupštinu RS SNSD je kandidovao Alena Šeranića, aktuelnog ministra zdravlja RS koji je od početka juna na crnoj američkoj listi.

„Šeranić je nastavio promovisati secesionističke aktivnosti RS jer je vodio proces usvajanja Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

Ovaj zakon predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlašćenja državne Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Šeranić je javno priznao da ovaj zakon preslikava funkcije Agencije za lekove na državnom nivou, s time što se uspostavom agencije prema ovom zakonu prenose ovlašćenja sa agencije na državnom nivou na regulatorni autoritet za lekove i medicinska sredstva u okviru RS.

Zbog postojanja institucije na državnom nivou koja služi RS i FBiH, formiranje ove nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili pretnju provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma“, navedeno je u saopštenju.

Šeranić je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Milorad Dodik godinama je na crnoj američkoj listi. Novi paket sankcija uveden mu je početkom ove godine zbog koruptivnih aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH. To ga nije sprečilo da bude kandidat za predsednika RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.