Kolika će vam biti penzija ako u Nemačkoj radite samo pet godina? 1Foto: Shutterstock/Dobo Kristian

Oni koji su pet godina uplaćivali u penzioni fond kasnije će dobiti zakonsku penziju. Ali koliko će to iznositi ako ostanete s tako malo godina?

Ne primaju svi zakonsku penziju. Samo oni koji su ispunili tzv period čekanja ili minimalni staž osiguranja primaće mesečne transfere nemačkog penzijskog osiguranja u starosti. Za klasičnu starosnu penziju morate platiti najmanje pet godina, piše časopis Feniks.

Ali šta znači navršen samo minimalni staž osiguranja za iznos vaše penzije?

To se ne može uopšteno reći. Jer kolika će vam biti penzija u velikoj meri zavisi od toga koliko zarađujete. Ne postoji zakonom propisana minimalna penzija. Što su prihodi veći, to su veći doprinosi koje plaćate za obavezno penzijsko osiguranje. A oni, zauzvrat, određuju koliko ćete penzijskih bodova (bodova zarade) prikupiti.

Penzija: Kako izračunati njen iznos?

Ako zaradite tačno onoliko koliko prosečan nemački radnik zaradi u jednoj godini, biće vam dodeljen tačno jedan penzioni bod.

Ova prosečna godišnja bruto plata u 2023. godini provizorno će iznositi 43.142 evra na zapadu i 41.967 evra na istoku.

Za svaki penzijski bod imate pravo na tzv vrednost penzije.

Ovo trenutno iznosi 36,02 evra na zapadu i 35,52 evra na istoku (od juna 2023.). Vaš mesečni iznos penzije nakon pet godina rada izračunava se prema sledećoj formuli: Mesečna bruto penzija = bodovi zarade x faktor pristupa x trenutna vrednost penzije x faktor vrste penzije

I faktor ulaska i faktor vrste penzije imaju vrednost 1 ako ne idete u prevremenu penziju i penzija je obična starosna penzija.

Pretpostavimo sada da ste pet godina zarađivali prosečna primanja na Zapadu i da ste bili zaposleni u penzionom sistemu. T

ada ste svojim doprinosima sakupili tačno pet penzionih bodova. Trenutna vrednost penzije bi rezultirala mesečnom penzijom od 180,10 evra (5 x 1 x 36,02 x 1).

Ako za pet godina rada ne dobijete tačno jedan penzijski bod, penzija će vam se promeniti.

Uz pomoć nemačkog penzijskog kalkulatora možete odrediti kolika će vam biti penzija – i kada možete da se penzionišete, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari