Komšić ne veruje Šmitu, Bećirović tvrdi da stranci rade u interesu građana BiH 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Iako se činilo da će Kristijan Šmit kada je reč o nametanju odluka stati na onoj kojim se unapređuje regularnost izbornog procesa, čini se da Visoki predstavnik u BiH ne odustaje od nametanja političkog dela odluke, a što je prošlog meseca izazvalo proteste pred kancelarijom OHR-a u Sarajevu.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić danas je ocenio da su na sceni novi pokušaji Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da pronađe bilo kakav izgovor za nametanje diskriminirajućih odredbi izbornog zakona, te da je to još jedan pokušaj da se zauvijek cementira presudan uticaj zvaničnog Zagreba na političke procese u Bosni i Hercegovini.

„Vidljivo je da gospodin Šmit traži bilo kakav način kojim bi zadovoljio ovdašnju javnost a da pri tome Dom naroda FBiH putem nametnutih odluka isporuči Zagrebu“, poručio je Komšić.

S druge strane, za razliku od Komšića, više poverenja u predstavnike međunarodne zajednice ima kandidat za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović koji tvrdi da je međunarodna zajednica nepristrasna i da stranci rade u interesu građana Bosne i Hercegovine.

Mišljenja sam kako međunarodna zajednica deluje nepristrasno i da se u izbornoj godini nije stavila na stranu nijedne političke opcije već na stranu ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini“, poručio je Bećirović.

Akademska zajednica s tim u vezi poziva na oprez.

„Bio sam na protestima kod OHR i odahnuo sam nakon Šmitove odluke. On je kazao da je odložio konačnu odluku, to je neka vrsta predaha, ali ja jako strepim od te njegove odluke ako bude po scenariju i zahtevu HDZ-a, onda je to vrlo ozbiljna stvar”, naglasio je izjavama za medije akademik Esad Duraković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.