Komšić optužio Dodika za pokušaj državnog udara, smatra da je sva dalja odgovornost na Tužilaštvu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je današnja odluka Narodne skupštine o formiranju Agencije za lekove RS, što je inicirao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, pokušaj državnog udara.

On je ocenio da je odgovornost za sve što se dalje bude dešavalo u BiH na Tužilaštvu BiH.

„Ne bih rekao da je RS krenula u rušenje države, već da Dodik uvlači institucije RS preko Narodne skupštine RS. Činjenica je da takođe postoji vidljiv politički otpor, kao i otpor gradjana RS svemu ovom što radi“, kazao je Komšić za regionalnu N1 televiziju.

Dodao je da je danas bilo vidljivo da Dodik ima „tanku većinu“ u parlamentu RS.

Navodeći da se ne može staviti jednakost izmedju Dodika i svih ljudi u RS, jer, kako je naveo, oni definitivno ne misle kao Dodik, Komšić je ocenio da bi cela situacija „mogla biti jedna avantura sa pogubnim posledicama za Dodika i njegovu politiku“.

Predsedavajući Predsedništva BiH je dalje naveo da Dodik ne može ukinuti Oružane snage BiH, kao ni Obaveštajno-bezbednosnu službu (OBA) i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

„Sve će to nastaviti da postoji. On pokušava da izazove jedan incident, što nasilniji ne bi li imao opravdanje za sve što rade“, smatra Komšić.

Prema njegovim rečima, Dodikove ideje „nisu duboko ukorenjene u RS i u politikama u tom bh entitetu“.

Komšić je ocenio da će Dodik ići do kraja u svojim namerama, ističući da je sada trenutak da Tužilaštvo BiH reaguje i radi onako kako mu nalaže zakon.

„Ovde postoji nešto što je organizovana grupa sa Dodikom na čelu, od ovog trenutka odgovornost za sve ono što će se dešavati u BiH leži na Tužilaštvu.. Po državu, po stabilnost je najbolje da oni rade svoj posao. Zato potenciram da odgovor mora ići kroz institucije sistema“, kazao je on.

Upitan da li SIPA, u slučaju da dobije takve instrukcije, može privesti Dodika, Komšić je odgovorio da „policija zna šta im je posao, da posao nije jednostavan i da podrazumeva rizik“.

„SIPA je u stanju uhapsiti bilo koga u ovoj zemlji ako dobije nalog“, naglasio je on.

Na pitanje da li će medjunarodna zajednica reagovati na Dodikove poteze, Komšić je odgovorio da će reakcije biti, jer ni medjunarodna zajednica ne može da toleriše „tako nasilno kršenje ustavnog poretka“.

„Nije više stvar čak njihove tačke gledišta BiH, ode to dalje“, zaključio je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.