Krivokapić: Jedna od najuspešnijih Vlada, nema političkog resetovanja 1Zdravko Krivokapić Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Aktuelna Vlada Crne Gore ostaće upamćena kao jedna od najuspešnijih u istoriji Crne Gore, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na svečanosti povodom obležavanja prve godine rada Vlade Crne Gore.

“Ova Vlada će u istoriji ostati upamćena kao jedna od najuspešnijih Vlada”, poručio je premijer Zdravko Krivokapić, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Premijer je poručio i da više nema povratka na staro: „Političkog resetovanja u Crnoj Gori više nema. Da li to neko želi, naravno da je to njegovo pravo.“

On je naveo i da je za devet meseci ostvareno 700 miliona eura prihoda, što je kako ističe, pet puta više nego 2020, te da je to rezultat koji niko ne može da ospori”.

Da li se moglo više, apsolutno uvek se može više, ali u odnosu na okolnosti i kontekst, ja mislim da niko nije mogao više ostvariti

On je kazao i da ova Vlada radi drugačije.

“Ova vlada ne uzima, no daje, daje ono što može, znanje, umeće i žrtvu u svakodnevnom radu to je borba za budućnst Crne Gore. Ne može drugačije Crna Gora da pobedi”, poručio je premijer.

On je kazao i da Vlada nudi progame, a ne politiku.

Poručio da neće govoriti o ocenama ministara, jer su, kako je kazao, bili jedinstveni u radu uz slobodu mišljenja: „Zato smo možda i izgledali malo čudno, jer nije čudno da poslije dikatatorskog režima takva vid demokratije bude i u Vladi.”

Premijer se zahvalio svim ministrima, sekretarima, državnim službenicima i nameštenicima i svima koji su podržali Vladu, ali i svojoj porodici, koja je „trpela i trpi i danas. I neka to bude mera Crne Gore da bi se Crna Gora povratila na pravi put istinske vrijednosti Crne Gore, a ne na ono što su bili mostovi koji su spajali kriminal i politiku”.

On je kazao da su po dolasku na vlast zatekli – bezakonje, tihu opstrukciju, od zarobljene države još zarobljenije pravosuđe, nepotizam, praznu kasu.

Krivokapić je kazao i da se u Crnoj Gori desila prva smena vlasti od 1945. godine, što je donelo slobodu“

On je kazao da su imali dva krizna trenutka, a jedan se odnosio na odluku da se poštuje sporazum koji je potpisan 8. septembra prošle godine.

“Nije se desilo nijedno ubistvo tokom ove Vlade, koje se ranije svakog mjeseca dešavalo, u obračunu različitih klanova”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da im stalno pregovaraju da su se bavili crkvom i religijom.

“Pa ne bismo imali takve rezultate da smo samo to radili. Oni koji su to postavili kao temu, postavili su je jer zluradost vlada Crnom Gorom. Ti koji to rade, ne misle dobro narodu”, rekao je Krivokapić.

Bogdanović: Vladini predstavnici danas se opraštali od funkcija

Vladini predstavnici, na današnjoj prezentaciji povodom prve godine rada, oproštali su se od svojih funkcija, ocenio je generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović.

On je poručio da su dani aktuelne vlade odbrojani, kao i da je crnogorska javnost, tokom prezentacije, bila izložena izlivu, kako je rekao, najjeftinijeg kič-populizma i laži i neistinitom svaljivanju krivice za sopstvene neuspehe, na ranije vlasti..

„Sve što se danas moglo čuli od predstavnika Vlade na oproštaju od njihovih funkcija, tačno je taman koliko i tvrdnja odlazećeg premijera da imaju podršku Pozitivne Crne Gore“, rekao je Bogdanović.

On je kazao da bi neupućen gledalac pomislio da u Crnoj Gori nije bilo, kako je rekao, katastrofalnih brojki žrtava korona virusa.

“Kao i da država, tajno i organizovano, nije zadužena milijardu dolara, da ovo nije vlast koja je sopstvene građane proglašavala teroristima i obračunavala se sa njma gumenim mecima, šok bombama i suzavcima“, dodao je Bogdanović.

On je naveo da je predstavnicima Vlade promakla nezaposlenost od 26 odsto, “očajne mere i žrtvovanje građana zbog otvaranja granica, činjenica da je premijer antivakser, kao i da svi, od poljoprivrednika do taksista, protestuju na ulicama”.

„Jezivo visok rast cena, imenovanje šovinista i sledbenika ravnogorskog pokreta po raznim javnim funkcijama, upliv Srpske pravoslavne crkve u kadriranje, nepotizam i opšta relativizacija fašizma, nešto su o čemu nismo čuli od premijera i ministara”, smatra Bogdanović.

Kako  je kazao, sreća je što su aktuelnoj Vladi dani odbrojani, te da je sa Krivokapićem saglasan samo u tome da će vlada ostati upamćena u istoriji: „Toliko nesposobne, manipulacijama sklone vlasti nije bilo, niti će biti ikad više – ne samo u Crnoj Gori, nego i znatno šire.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.