Mandatar Višković obavio konsultacije sa političkim partijama o sastavu nove Vlade RS 1Radovan Višković Foto: Printscreen youtube

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković (SNSD) obavio je danas u Banjaluci konsultacije sa predstavnicima četiri parlamentarne političke partije i pokreta o sastavu i radu buduće entitetske vlade.

Višković je predstavnicima političkih stranaka predstavio prioritete buduće Vlade Republike Srpske, navodeći da od svih političkih partija sa kojima je obavio konsultacije očekuje kvalitetne i stručne kadrovske predloge za sastav svog kabineta.

„Mandatar Višković naglasio je da se izazovna geopolitička situacija nužno reflektuje i na Republiku Srpsku, te da, u skladu s tim, nova vlada mora biti u stanju da se adekvatno nosi sa izazovnim vremenima u kojim će delovati, vodeći Republiku Srpsku putem očuvanja stabilnosti i ekonomskog prosperiteta“, saopšteno je iz Vlade RS.

Višković je danas razgovarao sa predstavnicima Narodne partije Srpske (NPS), Socijalističke partije Srpske (SPS), Demokratskog narodnog saveza (DNS), kao i sa predstavnicima probosanske koalicije „Pokret za državu“.

Juče je održao konsultacije i sa predstavnicima DEMOS-a.

Sve ove stranke očekuju odredjene funkcije u novoj izvršnoj vlasti RS.

Predstavnici opozicije, Srpska demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP) i Pokreta za pravdu i red, nisu se odazvali pozivu predsednika RS Milorada Dodika na konsultacije o imenovanju mandatara, jer osporavaju Dodikov legitimitet, navodeći da je poziciju predsednika RS dobio „izbornom kradjom“.

Opozicione stranke neće učestvovati ni u konsultacijama u vezi sa formiranjem nove Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.