Mandić: Demokratski front bi premijersko mesto 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je da je potrebno formirati tehničku vladu koja bi pripremila izbore, piše RTCG.

Poziv za dogovor uputio je parlamentarnoj većini od 30. avgusta 2020. U DF-u smatraju i da im pripada mesto premijera, ali su kaže, spremni da o svemu razgovaraju u petak na sastanku uoči sednice Skupštine.

Mandić je uputio poziv predsednicima stranaka nekadašnje parlamentarne većine da se 2. septembra u Skupštini sastanu, nepsoredno pre sednice, kako bi odgovorili kako je kazao, narodnim težnjama i željama i postigli konkretan sporazum za formiranje Vlade.

Kaže da je potrebno formirati tehničku vladu koja bi ispunila dio obećanja koje su, kako kaže, dali građanima uoči izbora pre dve godine

“Posle dva eksperimenta je došao trenutak da porazgovaramo bez vraćanja u nazada i da nađemo rešenje na zadovoljstvo svih građana Crne Gore”, naveo je Mandić.

„DF spreman da poštuje sve preuzete međunarodne obaveze“

Poručio je da je DF spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru.

„DF je spreman da poštuje sve preuzete obaveze, kako domaće tako i međunarodne“, poručio je Mandić.

Prema pisanju RTCG, na pitanje vidi li sebe kao mandatara, odgovorio je da je uradio puno stvari da dođe do narastajuće snage naroda i do 30. avgusta.

“Demokratski standardi su takvi da su moji najbliži saradnici iz NSD, vrednulući rezultate koje NSD ima u okviru koalicije DF-a koji čini skoro polovinu mandata parlamentarne većine, stoje na stanovištu da bi to najodgovornije mesto i suštinski najvažnije mesto za borbu protiv kriminala i korupcije i na putu ka EU trebalo da pripadne najjačem konstituentu”, naveo je Mandić i dodao da je to polazna osnova sa kojim DF seda za sto.

Kaže i da je sat vremena za postizanje političkog dogovora dovoljan.

“DF dolazi sa svojom platformom i iskazuje spremnost da se o svemu dogovorimo”, poručio je Mandić i kazao da DF zove na pošten dogovor.

„DF ne uslovljava“

Na pitanje da li je premijersko mjesto uslov sa kojim idu na pregovore, Mandić je poručio:

„Mi sa tim stavom idemo na pregovore i nikoga ništa ne uslovljavamo. Mi tražimo da se poštuju demokratski standardi, ali nikoga ništa ne uslovljavamo. Čućemo njihove argumente i verujem da ćemo izaći sa dogovorom“, naveo je Mandić.

Upitan da prokomentariše navode da bi lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović mogao biti mandatar, Mandić je kazao da je BS izgubila izbore 30. avgusta.

„Pravimo sastanak pobedničkih koalicija od 2020. godine. Koliko je poznato to su tri koalicije, koje su imale program da neće sa DPS. Ako se vratite unazad videćete da je BS bio sa DPS na izborima, svojim partnerom. BS je izgubila izbore, ona je sticajem okolnosti bila dio Abazovićeve vlade“, naveo je Mandić.

Dodaje kako smatra da nacionalne manjine treba da budu u svakoj vladi.

„BS i drugi predstavnici manjina bi mogli da budu poželjan partner, ako se uspostavi ovaj dogovor parlamentarne većine, a da se napravi baš toliki iskorak da oni koji su izgubili izbore da dobiju najvažnjiu funkciju, mislim da to i predsednik BS u potpunosti shvata i razume“ , odgovorio je Mandić.

Sudbina inicijative za smenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović zavisiće, kako je kazao, od pregovora pre sednice parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.