Milanović: Oluja je ljudska tragedija kojoj je prethodila pohlepa vlasti u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Oluja je bila ljudska tragedija, ali joj je prethodila ljudska pohlepa, glupost vlastodržaca u Beogradu i kratkovidnost onih koji nisu hteli da prihvate plan Z4, koji za Hrvatsku nije bio povoljan, ali hrvatsko vodstvo je bilo spremno da ga prihvati, iako bi zbog toga bilo godinama kritikovano, izjavio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je u Kninu na obeležavanju godišnjice Oluje rekao da oni koji su mogli da dobiju više zbog tvrdoglavosti to nisu prihvatili.

Hrvatska je mogla da izgleda drugačije, ali okolnosti su bile takve da su na scenu nastupili oni koji možda dan pre te operacije nisu bili sigurni što će se dogoditi, kazao jen Milanović i istakao da Hrvatska tada nije imala municije za više od nekoliko nedelja.

Milanović je poručio da Hrvatska nema čega da se stidi, da mora glasno da zagovara svoje interese, a odgovorio je i na optužbe iz Srbije o etničkom čišćenju, podsetivši ponovo da je za odlazak stanovništva kriv Beograd koji je odbio da prihvati plan Z4.

Predsednik Hrvatske je naveo da su svoje ponajbolje ljude morali da pošalju u Hag i da su generali „samo treptajem oka bili odvojeni od višegodišnje kazne zatvora po najbezobraznijoj optužnici“.

„Hrvatska danas više nije ničiji talac. Može jače, svesnije i drskije, ako za to postoji potreba. Ne branimo se ćutanjem, naše zasluge su velike, naše krivnje neizbežne, ali nemamo čega da se stidimo“, poručio je Milanović, prenosi N1.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da se Hrvatska pokušava prokazati jalovim i lažnim optužbama o proterivanju srpskog stanovništva, iako je poznato da ih je njihovo vođstvo prisililo na evakuaciju, što su i sami pokajnici kazali u Hagu i potvrdili dokumentima.

Najavljene optužnice protiv hrvatskih pilota su neprihvatljive, tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija i koja ne pokazuje spremnost da prizna odgovornost Miloševićevog režima, rekao je Plenković.

On je istakao da će vlada čvrsto štititi branitelje i neće dopustiti da se dovede u pitanje pravedan, legitiman, obrambeni i oslobađajući karakter obrambenog rata, ni da se optužuju heroji, a poručio je da se ponose što država štiti prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku, čiji predstavnici su članovi Vlade.

„Srbija ne sarađuje ni oko ratnih zločinaca, ni u pitanja nestalih, ali mi ćemo raditi na dobrosusedstvu, miru, stabilnosti i dijalogu, što očekujemo i od svih naših suseda“, kazao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari