Milanović: Ne moramo se izvinjavati, svaki rat je krvav 1foto EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je večeras na svečanom prijemu ratnih komandanata na Kninskoj tvrđavi povodom obeležavanja početka operacije „Oluja“ da je put Hrvatske bio ispravan i civilizovan, a kao u svakom ratu krvav i da Hrvatska nije imala drugog izbora.

On je istakao da je u proteklih 30 godina bilo mnogo izvinjenja i ukazao da je prošlo dovoljno vremena da s jednim odmakom može da se kaže da je bilo vrlo malo loših i veoma mnogo dobrih i dovoljno veličanstvenih stvari.

„Trideset godina kasnije mi se i dalje moramo objašnjavati i izvinjavati, te nismo znali, nismo hteli, oprostite ako smo nešto pogazili. Ne, naš put je bio ispravan, civilizovan i kao u svakom ratu krvav. To moramo stalno ponavljati da bi naša deca znala da su pripadnici jedne civilizovane zajednice koja je sve što je stekla skupo platila“, kazao je Milanović, prenosi N1 Hrvatska.

On je naveo da Hrvatskoj ništa nije poklonjeno od 1991. do danas, već je sve plaćeno po dvostrukoj ceni sa zelenaškim kamatama, ali je poručio da zbog toga Hrvati nisu ni frustrirani ni besni, niti mrze bilo koga.

Milanović se dotakao i Bosne i Hercegovine i rekao da bosanski Srbi nikad ne bi pristali na Dejtonski sporazum da ih hrvatska vojska nije pobedila u poslednjoj operaciji 1995. godine.

“Uloga naše vojske i naše braće iz BiH je bila velika, ali niko nije rekao ni hvala. Sumnjičili su nas da smo hteli da raskomadamo BiH, što nije istina. Bihać nikad ne bi bio deblokiran da nije bilo hrvatske vojske, a bosanski Srbi, koji su bili neprijatelji, ne bi nikada položili oružje i dovedeni za sto da prihvate Dejtonski sporazum, da ih Hrvatska nije slomila 1995. godine“, rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je spomenuo i sporazum poznat kao Z4, koji je srpska strana odbila i poručio da Hrvatska 1995. nije imala izbora i da nikoga nije prognala, niti je to želela, dodavši da „bar s punim poverenjem kaže da većina to nije želela“.

„I dalje ću imati otvorene oči i biću otvoren za drugo mišljenje i drugu stranu, ali što se nas tiče, ovako stvari stvoje. U Hrvatsku je dobrodošao svako ko je spreman da živi po civilizovanim pravilima modernog sveta“, zaključio je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari