Ministarstvo o izjavi Joanikija: Niko nema pravo da ošteti ili prisvoji kulturno dobro 1Foto: Antena M

Mauzolej na Lovćenu zaštićeno je nepokretno kulturno dobro Crne Gore, a država mora da štiti prirodnu i kulturnu baštinu, kazali su Pobjedi iz crnogorskog Miistarstva kulture i medija.

“Zakonom o zaštiti kulturnih dobara je, između ostalog, propisano da niko nema pravo da vrši bilo koju radnju kojom se može prouzrokovati šteta na kulturnom dobru, te da ošteti, uništi ili prisvoji kulturno dobro“, kazali su iz resora kojim rukovodi ministarka Maša Vlaović.

Podsetili su da pored zakona, kulturna dobra i njihovu zaštitu prepoznaje i Ustav Crne Gore. Zakonom o zaštiti kulturnih dobara su definisana pitanja vezana za zaštitu kulturnih dobara naše države, što se odnosi i na kulturno dobro Mauzolej Petru II Petroviću Njegošu na Lovćenu.

“Shodno ovom zakonu Crna Gora je dužna da obezbeđuje zaštitu i očuvanje svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji, a vlasnici i držaoci kulturnih dobara, uključujući i verske zajednice, dužni su da čuvaju, poštuju, održavaju i pravilno koriste kulturna dobra koja poseduju“, kazali su iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari