Na Sljemenu otkrivena spomen-ploča za srpsku porodicu Zec ubijenu 1991. 1Foto: printscreen / N1

Povodom 32. godišnjice ubistva porodice Zec, kod Adolfovca na Sljemenu večeras je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija, a gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da je to podsetnik i mračna uspomena da se takav zločin više nikada ne bi ponovio.

 

Dvanaestogodišnju Aleksandru i njene roditelje Mariju i Mihajla u decembru 1991. ubili su pripadnici rezervne jedinice hrvatskog MUP-a čiji je komandant bio zloglasni Tomislav Merčep, a za taj zločin niko nije odgovarao, prenosi agencija Hina.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je da je spomen-ploča podsetnik i mračna uspomena, ovekovečena u kolektivnoj memoriji i istoriji Zagreba, na strašan zločin, kako se više nikada ne bi ponovio.

„Tog 7. decembra 1991. godine Aleksandra Zec je imala 12 godina. Ja sam imao nepunih 10 godina i bili smo gotovo vršnjaci. Ubojice koje su počinile taj strašni zločin, iako su ga priznali, nikada nisu za to odgovarali – i to je sramota“, poručio je Tomašević.

Rekao je i da je Zagreb otvoreni grad, grad razlika i različitosti, grad u kojem niko nije i nikada ne sme biti diskriminisan, ni po kojoj osnovi.

„Svi oni koji su godinama insistirali na tome, večeras izražavaju svoju zahvalnost Gradu Zagrebu koji je podržao podizanje ovog znamena. To je značajno za grad i za zemlju, kao pokazatelj kako se treba sećati, kako treba završavati sa ratnim strahotama i kako treba graditi toleranciju i mir među ljudima“, poručio je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Pupovac je isstakao da je mesto ubistva 12-godišnje Aleksandre Zec, njene majke Marije i njihovog supruga i oca Mihajla pre 32 godine konačno dostojno obeleženo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari