Makedonski ministar otkrio ko je organizovao otmicu devojčice iz Skoplja 1Ilustracija Foto: Pixabay / geralt

Otmicu 14-godišnje V. G. organizovao je njen otac, saopštio je na konferenciji za medije makedonski ministar unutarašnjih poslova Oliver Spasovski, javlja Telma, a prenosi Index.

„MUP je u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva sinoć rasvetlio slučaj, obezbeđeni su dokazi… Preduzete mere dovele su nas do izvršilaca ovog gnusnog zločina. Pet osoba je osumnjičeni, trojica su privedena, jedan je van zemlje, a otac maloletnice je priveden i saslušan“, rekao je Spasovski, javlja makedonska Telma.

„Motiv je koristoljublje, gde je jedno lice u dogovoru i sa znanjem člana porodice organizovalo izvršenje dela kako bi od majke iznudilo novac, a kako bi svi imali koristi od toga“, dodao je on.

„Starija osoba iz Velesa nema nikakve veze sa maloletnicom, ali mu je vozilo oduzeto zbog druženja sa jednim od osumnjičenih, pa je maloletnica odvedena sa ulaza u rezidenciju nakon što je otac prethodno podelio informaciju o vremenu kada je ona bio sam kod kuće“, objasnio je on.

„Glavni organizator i izvršilac koji je 27. novembra 2023. godine oko 11 časova ubio maloletnicu iz pištolja, u strahu od dokaza do kojih bi Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da pribavi, počinio je ovo krivično delo. Učiniću sve da čudovište privedem pravdi čim stupi na naše tlo“, rekao je on, pritom misleći na Ljupča Palevski Palča.

Makedonski portal Telma objavio je ranije danas da je policija identifikovala Palču kao glavnog organizatora.

On je trenutno nedostupan makedonskim vlastima.

Palevski ima desničarsku prorusku stranku u Makedoniji, bavio se građevinarstvo i bio je u ekstradicionom pritvoru u Beogradu po međunarodnoj poternici koju je raspisala Hrvatska.

Imao je i svoj podkast..

Okupljenim medijima se obratio i glavni javni tužilac Gavril Bubevski. „Imamo priznanje osumnjičenih ko je za šta odgovoran“, naveo je on.

On je potvrdio da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 sati radi obrade dokaza i obdukcije, nakon čega će MUP izdati odgovarajući izveštaj, a javno tužilaštvo će otvoriti slučaj.

Dodao je kako su osumnjičenici ispričali da su ubili Vanju jer su stvari izmakle kontroli.

„Sada se vodi preliminarna istraga, zakon to dozvoljava. Za optuženog će biti zatražena najteža moguća mera zbog opasnosti od bekstva i uticaja. Biće raspisana i međunarodna poternica za licem koje se ne nalazi u zemlju“, najavio je Spasovski.

Podsetimo, 14-godišnja devojčica iz Skoplja nestala je u ponedeljak, 27. novembra, oko 7.25 časova na putu za školu.

Pokrenuta je opsežna potraga koja uključuje ljude iz celog regiona.

Nesrećna devojka pronađena je mrtva u blizini sela Orman, na periferiji makedonske prestonice.

Ubistvo devojke povezuje se sa ubistvom 74-godišnjeg muškarca. Naime, pronađeno je i telo Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čiji je događaj prijavljen 24. novembra, nekoliko dana pre nestanka devojčice, a tužilaštvo je utvrdilo da je oba ubistva izvršila ista osoba i da je njihov motiv bio lični interes.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari