Nove epidemiološke mere u Crnoj Gori narednih 15 dana 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Crnoj Gori, zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona, u narednih 15 dana biće obavezno nošenje zaštitnih maski, a zdravstveni organi su još jednom apelovali na građane da se vakcinišu protiv infekcije COVID-19.

Da li će biti potrebna peta doza pokazaće tok epidemije, kažu u Institutu za javno zdravlje (IJZ) i napominju da će vakcinacija postojati jer je ona stub medicine koji spasava živote.
Direktor IJZ Igor Galić rekao je da su zbog povećanja broja zaraženih i hospitalizovanih uvedene mere, kao što je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave, kao i u prehrambenim prodavnicama, apotekama i benzinskim pumpama.

„Obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama aerodroma, železničke i autobuske stanice. Ukoliko ove mere ne dovedu do poboljšanja situacije u narednom periodu, uslediće mere obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima“, rekao je Galić, pozivajući da se svi koji to rade sada vakcinišu nisu.

U Crnoj Gori najveći broj testova

On je podsetio da je od 12. jula umrlo ukupno 13 osoba, od kojih je pet vakcinisanih, ali sa neispravnim imunizacionim statusom.

„Njih osam uopšte nije vakcinisano. Dakle, od petoro umrlih, nijedna osoba se ne leči kao vakcinisana jer je prošlo šest meseci od poslednje doze za sve“, rekao je Galić, navodeći da je prosečna starost umrlih vakcinisanih 75 godina, a nevakcinisanih 71 godinu.

On kaže i da zdravstvene službe prijavljuju blažu kliničku sliku i oblike bolesti, što je karakteristika dominantnog soja Omikrona u cirkulaciji u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2, koji je, objašnjava, bio četiri puta. smrtonosnije i izazvalo teške kliničke simptome u većem obimu.slike i hospitalizacija.

„Crna Gora radi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika, zbog čega smo u prethodnom periodu otkrili veliki broj slučajeva, što ukazuje na dobar nadzor pandemije“, rekao je Galić.

Simptomi su za sada znatno blaži

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić rekao je da su simptomi, bar za sada, znatno blaži, a klinička slika pacijenata blaža i da se može staviti pod kontrolu.

„Nemamo značajno visok broj hospitalizovanih pacijenata, ali se svi pacijenti liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite“, rekao je Omeragić, navodeći da se virus lako prenosi.

On objašnjava da ovo stanje znači samo jedno – „da se virus prilagođava, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahteva jače medicinske tretmane“.

„Ministarstvo zdravlja aktivno prati aktuelnu situaciju, koordinira rad nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo na sve zahtjeve koje nameće ovaj novi talas pandemije“, rekao je Omeragić.

Poliklinika će raditi bez prekida

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović rekla je da se u Crnoj Gori trenutno nalaze 82 pacijenta, piše RTCG.

„Trenutno se u KCCG covid centru leči 30 pacijenata. Od toga je troje na mehaničkoj ventilaciji. Radi se o pacijentima koji su ugroženi prvenstveno zbog različitih, pretežno internističkih bolesti“, rekla je ona.

U Beranama je hospitalizovano pet pacijenata, u Nikšiću 12, u Baru 11, u Kotoru 17, a u Brezoviku jedan.

„Ovo je prilika da vas obavestimo da smo zbog porasta broja slučajeva COVID-a, nakon privremene obustave redovnog rada na Klinici za kardiologiju, koja je trajala deset dana, nastavili sa radom i pozivamo pacijente sa redovnog spiska. Međutim, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu zaraznost virusom korona, KCCG će morati da se prilagodi tim okolnostima, o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost“, rekao je Radulović.

Za sada, kako je rekla, neće privremeno zatvoriti Polikliniku u kojoj se obavljaju specijalistički i supspecijalistički pregledi.

Strategija testiranja će se promeniti

Galić je najavio da će se strategija testiranja i reagovanja na pandemiju promeniti u narednom periodu, jer sada neke zemlje u regionu, poput Srbije i Hrvatske, ne izoluju pozitivne pacijente bez simptoma, već koriste maske za sprečavanje širenja zaraze. .

„Da biste postavili mjere, morate imati stručni međunarodni konsenzus. Upravo tako se to postiže, preko međunarodnih partnera, zdravstvenih radnika u regionu i Evropi“, rekao je Galić.

Govoreći o broju neuspelih vakcina, Galić je rekao da se sve zemlje suočavaju sa ovim problemom: „Vakcine su dostupne u zemlji, svi građani imaju mogućnost da ih dobiju, na nama je da senzibiliziramo građane da to učine. da bi to učinili, vakcine će morati da budu uništene“.

Problem sa vakcinama je, kako je rekao, što imaju kratak rok trajanja.

Kada je reč o vakcinama, Omeragić kaže da će ih biti dovoljno, iako građani ne žele da ih prime.

„Pružamo ono što je najbolje za građane, vakcine koje daju najbolji imuni odgovor. Kada je u pitanju edukacija, učinićemo sve da ono traje 45 minuta, da deca zbog toga budu bar isključena“, rekao je on. rekao je Omeragić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari