Nove mere u Hrvatskoj: Najviša temperatura za grejanje 21 stepen, za hlađenje najniža 25 1Foto: Shutterstock

Vlada Hrvatske predstavila je danas smernice za uštedu gasa, prema planu koji je nedavno usvojila Evropska komisija.

Ušteda gasa od 15 odsto očekuje se od avgusta do proleća sledeće godine zbog mogućeg prekida snabdevanja iz Rusije. Glavne preporuke se odnose na grejanje i hlađenje prostorija – najviša temperatura za grejanje treba da bude 21 stepen, a za hlađenje ne treba da bude niža od 25 stepeni.

U četiri najveće zgrade zagrebačke gradske uprave štede se već dve nedelje.

– Od prošle nedelje smo uputili sve manje zgrade i zaposlene da hlađenje mora biti najmanje 25 stepeni, rekla je Dinka Živalj, portparolka Grada Zagreba.

Detaljna uputstva dobili su i zaposleni u osječkoj gradskoj upravi.

– Pazite i pri paljenju i gašenju svetla, pa kada idete na pauzu da biste isključili računare, stavite ih u „stand-bi“ režim, rekao je Karlo Šatvar, šef Kabineta gradonačelnika Osijeka.

Među vladinim smernicama za uštedu energije najvažnija je ona koja se odnosi na grejanje, jer snižavanje temperature za samo jedan stepen donosi uštedu od pet odsto energije godišnje.

– Govorio sam o tome da to nije ništa revolucionarno, to je nešto što manje-više naši građani znaju i sami, ići ćemo sa informativnim kampanjama, a poruka je da se malim promenama ponašanja mogu postići uštede koje će tada imati značajne efekta na taj način ćemo doprinijeti ostvarenju evropskog cilja, istakao je Davor Filipović, ministar ekonomije i održivog razvoja.

Neki građani i ne razmišljaju o štednji, dok su neki uvek štedeli i paze na sve.

Predsednik Zoran Milanović prokomentarisao je Vladine smernice za uštedu energije.

– Ako ćeš da postaviš klimu na 25, prodaj Romima. Neka oduzmu, profitiraće na tome, Romi su mnogo pametni sa ovim stvarima. Šta će vam klima uređaj u 25? Onda ugasite, rekao je Milanović.

A premijer je prokomentarisao izjavu predsednika.

– Žao mi ga je. Mislim da nije najmudrije da predsednik države tako nešto kaže o Romima koji su nacionalna manjina u Hrvatskoj, imamo saborskog zastupnika, imamo ljude koji su isti kao ti i ja , rekao je Plenković.

Ali premijer kaže da će se u zgradama Vlade i državne uprave svi pridržavati smernica o štednji energije.

– Ispoštovaćemo sve, najbolje je da sada ne ispoštujemo ono što preporučujemo, naglasio je on.

Smernice za uštede, pored klimatizacije i grejanja, odnose se na češće korišćenje LED rasvete, javnog prevoza, racionalnije korišćenje električnih uređaja. Jer, kažu u vlasti, malim promenama u ponašanju se mogu postići velike uštede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.