Novinar Jutarnjeg lista: Vučić je pokazao da je još uvek dovoljno jak da napravi jednu stvar 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić, prokomentarisao je situaciju u Srbiji u Newsnightu televizije N1 Zagreb.

Vurušić, govoreći o izveštaju o napretku Srbije ka evropskim integracijama, kaže da se najveća bitka vodi oko Telekoma Srbije.

„Poznato je da je to zapravo firma kojom možda ne upravlja direktno, ali je podložna režimu i režim sa njom veoma dobro radi. To je jedna od glavnih kasa Aleksandra Vučića“.

„Znamo, bilo je dosta diskusija o tome da li će Telekom biti uvršten u izveštaj ili ne, na kraju je uvršten. Ta sloboda medija jedna je od glavnih zamerki koje EU ima prema Srbiji, kada je u pitanju približavanje Uniji. Sasvim je jasno da je većina medija u Srbiji pod direktnom upravom Vučića i ljudi oko njega, kažu, do te mere da se naslovne strane i glavne teme šalju u dogovoru sa Vučićem“, kaže Vurušić.

Pitanje slobode medija, kaže, veoma je važno za Srbiju.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vurušić kaže da je Srbija već prekršila odredbe Ohridskog sporazuma, da neće blokirati pristup Kosova međunarodnim institucijama.

„Vučić tamo igra prilično zeznutu igru, jednu za spoljašnju, drugu za unutrašnju upotrebu. On je davno rekao da Srbija neće sprečiti prijem Kosova u UN, a kada je reč o drugim institucijama, ne može da spreči. Ovo je korisno za internu upotrebu. Kosovo se ne može zaustaviti“.

Vučić i dalje sedi na dve stolice, priča.

„Vučićev stav je takav da je pokazao da je i dalje toliko jak da može da stvara nestabilnost i krizu u regionu kada hoće“, upozorava Vurušić, pozivajući se na izjave Ivice Dačića da Srbija ne mora da poštuje teritorijalni integritet Bosna i Hercegovina.

„Može da destabilizuje region kad god treba, a sada je ljut zbog izbora na severu Kosova koje je raspisala EU, a koje smatra nelegitimnim“, kaže on i dodaje da uvek želi da „ubode nešto o Kosovu ili Crnoj Gori.“

„Vučićev stav je veoma delikatan. On je glavni stvaralac nevolja u regionu. I Evropa je svesna da Srbija još ima snage da prekuha, kao što je sada uzavrela u Bosni i Hercegovini, ali od Vučićevog daljeg ponašanja zavisi pozicija Rusije i situacija na ratištu“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari