Od danas očevi u Hrvatskoj imaju pravo na plaćeni odmor 1Bebe Foto: Pixabay/Mylene2401

Plaćeni očinski odmor novo je pravo očeva u Hrvatskoj, koje danas stupa na snagu. Plaćeni odmor trajaće od 10 do 15 dana – zavisno od toga radi li se o jednom detetu, blizancima ili više dece rođene istovremeno.

nnn

Dopust nije obavezan, no ako ga otac želi, poslodavac mu ga mora omogućiti. U suprotnom preti mu kazna 10-50 hiljada kuna.

Dopust će se moći koristiti do šestog meseca detetova života.

Na njega imaju pravo oni koji imaju devet meseci neprekinutog staža, ili dvanaest meseci s prekidima tekom dve godine.

„Roditeljski odmor sada evo u zadnjih nekoliko godina od 2017. do danas povećavamo treći puta, s dosadašnjih 5. 600 kuna povećaćemo na 7. 500 kuna, što smatramo da će ipak značajno pomoći našim mladim porodicama“, poručila je državna sekretarka Centralne državne kancelarije za demografiju i mlade Željka Josić.

Ne zna se u kojoj će se meri očevi iskoristiti svoje novo pravo.

Na odmoru će primati punu platu, ne na trošak poslodavca – nego države, za što je do kraja godine predviđeno oko 91 miliona kuna.

„Super je to da i očevi imaju svoj dopust kao što su imale i majke, to je za mene odlična stvar“, rekao je jedan gospodin, prenosi Jutarnji list

„Ja to podržavam, to je jako lepa stvar“, dodao je drugi.

„Mislim da je to u redu, pošto smatram da bi svaki partner trebao biti uz svoju partnerku kad se rodi dete, biti uz nju, podržavati je, mislim da je to korektno“, naglasio je treći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari